Stručnjak: Američke rakete neće pomoći ukrajinskoj vojsci

Izvor: B92, 24.Sep.2023, 20:46

Stručnjak: Američke rakete neće pomoći ukrajinskoj vojsci

Protivofanziva Oružanih snaga Ukrajine neće biti uspešna čak ni ako dobiju operativno-taktičke raketne sisteme ATACMS.

Ovo je izneo američki spoljnopolitički analitičar, osnivač i predsednik međunarodne istraživačke i konsultantske firme Eurasia Group Ien Bremer.

"Oni (raketni sistemi) su korisni, ali ih nema dovoljno u skladištima da bi nešto promenili. Oni nisu čudotvorno oružje koje će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omogućiti Ukrajincima da osvoje više teritorija", rekao je stručnjak u intervjuu za italijansku Republiku.

On smatra da kijevski napadi dronovima na rusku teritoriju "ne pomažu u osvajanju novih teritorija".

Komentarišući govor američkog predsednika Džozefaa Bajdena u UN, Bremer je primetio da njegov govor "nije bio trijumfalan, već je bio donekle defanzivne prirode".

"Biće teže postići da Kongres odobri pomoć (Ukrajini) 2024. Goidine. Malo je verovatno da će se naći dovoljno tehnike i novca za novu kontraofanzivu", smatra on.

Analitičar takođe tvrdi da su trenutno u toku pregovori o organizovanju sastanka "na globalnom jugu”, posvećenog rešavanju ukrajinskog sukoba, sličnog onom koji je održan 5-6. avgusta u saudijskom gradu Džedi. Tada su se konsultacije odvijale bez učešća Rusije.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ukrajinska vojska od 4. juna čini neuspešne pokušaje ofanzive. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 12. septembra da su Oružane snage Ukrajine za to vreme izgubile 71,5 hiljada vojnika, 543 tenka i skoro 18 hiljada oklopnih vozila, različite klase. Prema rečima šefa države, ukrajinska kontraofanziva nema rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.