Stigla opomena: Amerika da ne doliva ulje na vatru

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 11:20

Stigla opomena: Amerika da ne doliva ulje na vatru

Isporuka američke kasetne municije Ukrajini može da dovede do humanitarnih problema, SAD ne bi trebalo da dolivaju ulje na vatru i pogoršavaju ukrajinsku krizu.

To je izjavila portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Nin.

"Mnoge zemlje su se izjasnile protiv toga, jer neodgovorne isporuke kasetne municije mogu lako da dovedu do humanitarnih problema. Humanitarne probleme i pitanja vojne bezbednosti treba rešavati uravnoteženo, a predaja kasetne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << municije treba da se vrši umereno i pažljivo", rekla je ona.

Istakla je da je Kina uvek smatrala da su pregovori jedini način za rešavanje krize.

"Ne bi trebalo da dolivaju ulje na vatru, pogoršavaju situaciju i dovode do komplikacija u ukrajinskoj krizi", zaključila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Kine.

Sjedinjene Američke Države će isporučiti Ukrajini kasetnu municiju, saopštio je 7. jula savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Ona je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ne uključuju SAD i Ukrajinu. Prema podacima ruske vojske, Oružane snage Ukrajine su već koristile kasetnu municiju prilikom granatiranja Donbasa.

Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, to govori o tome da je zadatak ukrajinskih vojnika ubistvo maksimalnog broja civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.