Stigao izveštaj: Rusi pobeđuju

Izvor: B92, 18.Feb.2024, 15:56

Stigao izveštaj: Rusi pobeđuju

Prema navodima godišnjeg sigurnosnog izveštaja "Fokus" norveških obaveštajnih službi, Rusija u Ukrajini sve više preuzima inicijativu.

To se vidi i u poslednjem razvoju situacije u Avdejevki, gde su ukrajinske snage prisiljene na povlačenje.

Zapadne isporuke oružja omogućile su ukrajinskoj vojsci da spreči Rusiju da ostvari značajan vojni napredak u Ukrajini prošle godine, ali je veliki deo isporučenog materijala izgubljen ili potrošen na bojnom polju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stoji u izveštaju, navodi nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung.

Ukrajinska ofenziva 2023. izvršila je snažan pritisak na ruske trupe, ali one su se konsolidovale i ponovo ojačale svoje obrambene linije.

"U 2024. Ukrajina nije uspela da zadrži inicijativu u ratu", navode Norvežani.

Rusija je, sa druge strane, preduzela neke uspešne korake i mobilisala veliki broj novih vojnika - ona je u mogućnosti staviti u pokret tri puta više novih ljudi za rat od Ukrajine. Osim toga zapadne sankcije manje utiču na rusku privredu nego što se očekivalo.

Stopa proizvodnje municije, borbenih vozila, dronova i projektila su veće nego pre godinu dana. Rusija dobija sve veću vojnu podršku od Kine, Severne Koreje, Irana i Belorusije, navodi se u izveštaju. Što se tiče Kine, ona ne isporučuje oružje, ali isporučuje vojnu opremu i komponente koje su ključne za rusku vojnu akciju i rat.

Ruski režim veruje da vreme radi u njegovu korist i da je spreman za "dugotrajan rat“, navodi se u izveštaju. Stoga će Kijevu biti potrebna "značajna" vojna pomoć Zapada da bi imao nadu da preokrene situaciju, rekao je šef vojne obaveštajne službe Nils. Andreas Stensones rekao je u ponedeljak predstavljajući izveštaj. Godišnje ga sastavljaju norveška spoljna obaveštajna služba NIS, domaća obaveštajna služba PST i Nacionalna bezbednosna služba NSM.

Usled širenja NATO-a ulaskom Finske i, po svoj prilici, ubrzo Švedske u Alijansu, izgubljen je jedan od najvažnijih ciljeva Rusije na Baltiku, a to je da je sačuva kao "geografski i politički tampon" protiv zapadne vojne alijanse, nastavljaju Norvežani.

Naglašavaju, međutim, da je trenutno, zbog znatno smanjenog broja bilateralnih kontakata Rusije i Norveške, ponašanje Moskve postalo manje predvidljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zapad je bio „previše optimističan“ u vezi sa Ukrajinom 2023. – visoki oficir NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 19.Feb.2024, 13:14

Zapad je grubo precenio šanse Ukrajine za napredak na bojnom polju protiv Rusije prošle godine, izjavio je visoki oficir NATO-a za Fajnenšel tajms. Njegovi komentari su usledili nakon neuspešne kontraofanzive Kijeva i nedavnog gubitka strateškog grada Avdejevke.. U intervjuu objavljenom u ponedeljak,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.