Steže se obruč oko Donjecka

Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Steže se obruč oko Donjecka

Donjeck - Ukrajinski vojnici preuzele su juče kontrolu nad kontrolnim punktom na zapadnom obronku grada Donjecka, koji je u rukama proruskih snaga. Vladine snage su uz podršku ratnih aviona takođe nastavile operacije protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

Kako navode dopisnici AP-a, prenele su agencije, u predgrađu Marinka na glavnom putu do Donjecka viđen je tenk sa ukrajinskom zastavom. Međutim, u blizini centra grada separatistički pobunjenici su i dalje bili na snajperskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pozicijama.

Izveštač Bi-Bi-Sija javio je da je 438 ukrajinskih vojnika prešlo na teritoriju Rusije pošto su se našli „pod snažnim pritiskom“. „Uprkos zategnutim odnosima dve zemlje, vojnicima je bilo dozvoljeno da uđu (u Rusiju) i dobili su hranu i sklonište“, naveo je britanski javni servis. Agencija Itar Tass javila je, međutim, da su se kod Šahtjorska Rusiji „predala“ 702 ukrajinska vojnika.

Eksplozije su juče odjekivale iz pravca Marinke, a mogao se videti i dim, dok je oko 50 zgrada ostalo bez struje, saopštile su lokalne vlasti, prenela je Beta. Osim u Donjecku, potvrđeno je da su se ukrajinske snage približile i Lugansku, drugom uporištu pobunjenika na istoku zemlje. Borbeni avioni gađali su pozicije pobunjenika, kao i vojnu opremu.

Oleksij Dmitraškovski, portparol ukrajinske vojske, rekao je da se očekuje još borbi čiji je cilj uspostavljanje potpune kontrole nad Marinkom. Tenzije su produbljene pošto je Ukrajina osudila Rusiju zbog vojnih vežbi koje se održavaju u blizini granice. U manevrima koji su počeli u ponedeljak učestvuje sto ruskih borbenih aviona. Kijev je saopštio da je to „provokacija“ i naglasio da ruski ratni avioni i dronovi povređuju ukrajinski vazdušni prostor, kao i da se na granicu ispaljuju granate iz pravca Rusije.

Na mestu gde je 17. jula raketom srušen avion malezijske avio-kompanije kada je poginulo 298 putnika, više od sto međunarodnih istražitelja svakodnevno sprovodi istragu. Međutim, u ponedeljak su ih u tome sprečili sukobi u tom području. Hjuman rajts voč je upozorio da pobunjeničke snage produbljuju humanitarnu krizu jer su im mete i medicinski radnici. U saopštenju organizacije se navodi da su „separatisti pretili medicinskom osoblju, da su krali i uništavali medicinsku opremu i bolnički nameštaj i rizikovali da onemoguće civilnim pacijentima da dobiju lekarski tretman“. „Civili već nose teret konflikta... Osujećivati medicinsku pomoć koja im je potrebna jednostavno je nedopustivo“, rekla je istražiteljka Hjuman rajts voča Julija Gorbunova.

U središtu ofanzive proruskih snaga je opsada glavnih pobunjeničkih uporišta Donjecka i Luganska, kao i manjeg ali strateški važnog grada Horlivke. U Donjecku nije bilo mnogo borbe od maja, kada su pobunjenici pokušali da uspostave kontrolu nad aerodromom. Donjeck je, međutim, u poslednjih nekoliko nedelja meta granatiranja. Prema ocenama lokalnih vlasti, grad je napustilo oko 200.000 od ukupno milion stanovnika. Aerodrom je zatvoren, ali rade autobusi i vozovi.

Prema procenama UN, od početka godine je 730.000 Ukrajinaca prebeglo u Rusiju, što je mnogo više nego što se prethodno mislilo.

Japanske sankcije Rusiji

Tokio - Japan je juče i zvanično uveo strože sankcije Rusiji zbog „umešanosti Moskve u ukrajinsku krizu“. Generalni sekretar japanske vlade Jošihide Suga je izjavio da sankcije podrazumevaju zamrzavanje imovine u Japanu 40 pojedinaca i dve organizacije koje podržavaju otcepljenje Krima od Ukrajine, izvestio je FoNet. Zabranjen je i uvoz robe sa Krima, javlja AP. Potpredsednik poljske vlade i ministar privrede Januš Pjehoćinjski ocenio je da će sukob u Ukrajini i sankcije Rusiji ove godine koštati Poljsku od 0,4 do 0,6 odsto rasta BDP-a, a ako ne prestane trgovinski rat EU i Rusije, 2015. godina biće za Poljsku još gora, prenela je Beta. D. S.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.