Steže se obruč: Rusi krenuli u veliki napad

Izvor: B92, 18.Feb.2024, 13:33

Steže se obruč: Rusi krenuli u veliki napad

Ukrajinske snage odbile su rusku ofanzivu na južnom frontu nakon povlačenja kijevskih snaga iz razorenog istočnog grada Avdejevke.

To je danas saopštila ukrajinska vojska.

Najveći napredak Rusa od pada Bahmuta

Načelnik ukrajinske vojske Oleksandar Sirski rekao je juče da su se kijevske snage povukle iz Avdejevke kako bi izbegle obruč nakon meseci žestokih ruskih napada, što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najveći napredak Moskve od kada su njene snage zauzele grad Bahmut prošlog maja.

"Odbrambene snage u sektoru Zaporožja pobedile su jučerašnju rusku ofanzivu", saopštila je ukrajinska vojska u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Vojska je saopštila da je uništeno 18 oklopnih vozila, uključujući tri tenka, i da su se Rusi "povukli na svoje prethodne položaje".

Za sada nije bilo komentara sa ruske strane. Južni pravac Zaporožja postao je glavno žarište ukrajinske kontraofanzive u leto 2023. godine, iako nije bilo značajnijih prodora i oslobođeno je samo nekoliko naselja.

Rusija je danas saopštila da su neke ukrajinske snage i dalje skrivene u ogromnoj koksaonici u Avdejevki nakon jedne od najžešćih bitaka u ratu. Avdejevka je ključna za cilj Rusije da obezbedi punu kontrolu nad industrijskim regionom Donbasa.

"Preduzimaju se mere da se grad potpuno očisti od militanata i da se ograniče ukrajinske jedinice koje su napustile grad i kampovale u koksaro-hemijskoj fabrici Avdejevka", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Avdejevku, koja je pre rata imala oko 32.000 stanovnika i koju Rusi zovu Avdejevka, nakratko su zauzeli 2014. separatisti koje podržava Moskva, ali su ih ponovo zauzele ukrajinske snage.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.