Stejt department: Severni tok 2 sredstvo nastavka ruske agresije na Ukrajinu

Izvor: B92, 28.Dec.2019, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department: Severni tok 2 sredstvo nastavka ruske agresije na Ukrajinu

Vašington -- Severni tok 2 je sredstvo koje Rusija koristi da bi nastavila neprekidnu agresiju na Ukrajinu koju želi da spreči da se što više integriše sa Evropom i SAD.

Ovo je saopštio je američki Stet department u najnovijem dokumentu nazvanom "Činjenice o protivljenju SAD Severnom toku 2".

"Severni tok 2 omogućio bi Rusiji da zaobidje Ukrajinu u procesu tranzita gasa ka Evropi, što bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajini oduzelo značajne prihode i povećalo njenu ranjivost na rusku agresiju", navodi se u dokumentu Biroa za energetske resurse Stejt departmenta, preneo je danas Glas Amerike.

U dokumentu se podseća da je predsednik SAD Donald Tramp potpisao Zakon o izdvajanjima za nacionalnu odbranu (NDAA) za fiskalnu godinu 2020, koji obuhvata odeljak 7503 (d), poznat i kao Zakon o zaštiti energetske bezbednosti Evrope (PEESA) iz 2019. godine.

Takodje se ukazuje da bi Severni tok 2 pomogao da se očuva značajna zavisnost Evrope od ruskog prirodnog gasa, čime se evropski partneri i saveznici SAD izlažu ekonomskoj i političkoj ranjivosti i dodaje da se zbog toga vlada SAD i mnoge evropske zemlje protive tom gasovodu.

U dokumentu se podseća da je predsednik SAD Donald Tramp potpisao Zakon o izdvajanjima za nacionalnu odbranu (NDAA) za fiskalnu godinu 2020, koji obuhvata odeljak 7503 (d), poznat i kao Zakon o zaštiti energetske bezbednosti Evrope (PEESA) iz 2019. godine.

U tekstu se naglašava da bi uključene strane morale da se pobrinu da plovila koja učestvuju u "Severnom toku 2" odmah prekinu sa aktivnostima u vezi sa izgradnjom, kako je ukazala Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC) inače će se suočiti sa sankcijama, kako je opisano u ; Zakonu o zaštiti energetske bezbednosti Evrope.

"Vlada Sjedinjenih Država snažno podržava diversifikaciju snabdevanja energijom, jer opcije pomažu u smanjenju uloge geopolitike na energetskim tržištima, doprinose padu cena i poboljšanju energetske sigurnosti jedne zemlje", dodaje se u dokumentu i kao primer navodi da je činjenica da su imali na raspolaganju mogućnost uvoza američkog prirodnog gasa u tečnom stanju (LNG), evropskim potrošačima uštedela osam milijardi dolara u pregovorima o snižavanju cena sa postojećim dobavljačima.

Stejt department zaključuje da će se rukovoditi slovom novog zakona o izdvajanjima za nacionalnu odbranu (NDAA), kojim se državnom sekretaru daje rok do 60 dana da podnese izveštaj Kongresu radi identifikacije entiteta koji krše taj zakon.

Sekretar će taj izveštaj sačiniti po hitnom postupku, a SAD će uvesti sankcije, osim ako uključene strane odmah ne pokažu napore i dobru volju da počnu sa prekidom aktivnosti i potpuno prestanu te aktivnosti u roku od 30 dana. Svaka kompanija uključena u "Severni tok 2" mora pažljivo da razmotri šta to znači za njihovo poslovanje.

Sjedinjene Države nameravaju da zaustave izgradnju "Severnog toka 2", navodi Stejt department i podseća da je Kongres reagovao i predsednik je potpisao predlog zakona.

Kako se dodaje stav SAD prema "Severnom toku 2" bio je dosledan tokom više administracija, kao deo dugogodišnje prakse promovisanja energetske sigurnosti kroz diversifikaciju snabdevanja energijom, prema zemlji porekla, putu isporuke i vrstama goriva, uključujući i obnovljive izvore energije.

Svako ko se bavi poslovima trgovanja energijom treba da to radi pod fer uslovima, koji su transparentni i posluje u skladu sa tržišnim principima, naveo je Stejt department, a preneo Glas Amerike.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.