Stejt Department: Forum SAD i Ukrajine za podršku miru i stabilnoj budućnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2023, 08:56

Stejt Department: Forum SAD i Ukrajine za podršku miru i stabilnoj budućnosti

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je tokom svog uvodnog obraćanja Forumu za partnerstvo SAD i Ukrajine da je "podrška Ukrajini ulaganje u sopstvenu bezbednost i sopstveni prosperitet i svet u kome želimo da živimo sa našom decom".

Prema njenim rečima, zbog toga su Stejt department, USAID, Ministarstvo trgovine i Privredna komora SAD, u partnerstvu sa vladom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine, od 13. aprila domaćini Foruma partnerstva SAD i Ukrajine na kojem bi trebalo da se osigura da Ukrajina ima neophodne resurse za izgradnju mirne, sigurne i stabilne budućnost, saopštio je Stejt department.

Forum je okupio visoke poslovne rukovodioce, vladine zvaničnike, civilno društvo, filantrope i druge ugledne ličnosti.

Kako se navodi u saopštenju, razgovaraće se o potrebama i mogućnostima za ponovni razvoj i revitalizaciju Ukrajine i njene ekonomije nakon sukoba sa Rusijom.

"Uspešan napor da se revitalizuje ukrajinska ekonomija biće ogroman i izazovan poduhvat koji ce zahtevati višegodišnji angažman i međunarodnu koordinaciju, ne samo vlada, već i privatnog sektora", ukazala je Nuland.

Ukrajinska vlada objavila je desetogodišnji plan rekonstrukcije koji obuhvata 850 velikih projekata za koje je potrebno oko 750 milijardi dolara, dok Svetska banka u svom najnovijem izveštaju procenjuje da će troškovi rekonstrukcije Ukrajine u narednih 10 godina iznositi oko 411 milijardi dolara.

SAD su obezbedile 18 milijardi dolara budžetske podrške vladi Ukrajine kroz mehanizme Svetske banke, a dodatnih 4,9 milijardi dolara biće dostupno u septembru.

Ova podrška, zajedno sa podrškom EU, MMF i drugih, omogućava vladi u Kijevu da pruža kritične usluge svojim građanima dok traje sukob sa Rusijom, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.