Stav Srbije o Ukrajini važan za poglavlje 31

Izvor: Beta, 28.Maj.2014, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav Srbije o Ukrajini važan za poglavlje 31

BEOGRAD, 28. maja 2014. (Beta) - Stav Srbije po pitanju krize u Ukrajini važan je kada je reč o poglavlju 31 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji (EU), ocenili su u sredu učesnici konferencije "Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU i zemlje kandidati" u Beogradu.

Skrining, odnosno analitička ocena i pregled uskladjenosti srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU u tom poglavlju, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << se odnosi na zajedničku spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politku EU, kako je rečeno, očekuje se u julu i oktobru ove godine, a stav Srbije po pitanju Ukrajine mogao bi uticati na rezultate skrininga.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji, Oskar Benedikt, naveo je da je najvažniji deo pregovora o pristupanju Srbije Uniji sadržan u činjenici da se od Srbije očekuje da se sve više uskladjuje sa EU zakonodavstvom EU po pitanju zajedničke spoljne i bezbednosne politike u periodu pre pristupanja Uniji.

Kako je objasnio, to zakonodavstvo obuhvata deklaracije, odluke i saopštenja, kao i politiku EU o restriktivnim merama, odnosno o sankcijama.

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku koji je zajedno sa zadužbinom Fridrih Ebart u Srbiji organizovao današnju konferenciju, navela je da u ovom trenutku Srbija pokušava da zadrži neutralan stav po pitanju Ukrajine.

Ona je ocenila da u zavisnosti od razvoja ukrajinske krize ostaje otvoreno da li će takva neutralnost biti održiva na duži rok, odnosno da li će postojati pritisci na Srbiju da se jasnije odredi prema toj krizi.

"Skrininzi za poglavlje 31 predvidjeni su u julu i oktobru ove godine. Ja se iskreno nadam da će Srbija brzo otvoriti to poglavlje i da ćemo konačno, posle različitih lutanja od četiri stuba spoljne poilitike Srbije, konačno krenuti definitivno i definisano u jednom evropskom pravcu", navela je Joksimović.

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujacić ocenio je da poziciju Srbije ne treba smatrati neutralnom i da stav Srbije "nije brojanje statistike u nekakvim rezolucijama".

Srbija je, po oceni Vujačića, suštinski mnogo bliža Briselu nego Moskvi.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić rekao je da je Srbija stoprocentno zavisna od ruskog gasa i da ona mora uzeti u obzir svoju energetsku bezbednost i stabilnost.

Srbija, kako je rekao, sa jedne strane mora ispuniti svoju ulogu kandidata i potencijalnog člana EU, ali ona sa druge strane, isto tako očekuje i da njeni problemi budu uvaženi i prepoznati.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.