Starović: Ne postoji ni jedan dokaz da je Srbija izvezla oružje u Ukrajinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2023, 18:24

Starović: Ne postoji ni jedan dokaz da je Srbija izvezla oružje u Ukrajinu

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović demantovao je danas navode da Srbija izvozi naoružanje u dve zaraćene strane Ukrajinu i Rusku Federaciju,

Starović je, gostujući u emisiji "Pravi ugao" na Radio-televiziji Vojvodine, rekao da se naoružanje i vojna oprema ne izvozi ni u države u okruženju Ukrajine, niti u države odakle postoji sumnja da bi mogle biti reeksportovanje.

"Srbija je, to znamo svi, izvoznik naoružanja i vojne opreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali se to radi uz sertifikat krajnjeg korisnika, kojim se kupac obavezuje da neće izvoziti trećim zemljama, već će morati da traži saglasnost Srbije ako bi eventualno želeo da reeksportuje oružje. Ne mogu da tvrdim da se poneki metak ili granata, koji su proizvedeni u SFRJ ili Srbiji, nije našla u Ukrajini. Ukoliko postoji konflikt koji je temeljno medijski propraćen, a to je rat u Ukrajini, svako može da se uveri da nema značajnije zastupljenosti bilo čega što je proizvedeno u Srbiji", rekao je on.

Starović je, govoreći o izveštajima u medijima koji optužuju Srbiju za izvoz naoružanja u Ukrajinu, podsetio da smo nedavno imali lažne vesti o tome da se u Srbiji vršila masovna regrutacija za jedinicu Vagner.

"Srbija je veoma kredibilan izvoznik naoružanja. Mi imamo objektivne pokazatelje. Srbija je, po transparentnosti u izveštavanju već niz godina visoko kotirana, među prve tri zemlje u svetu, na listi Barometar transparentnosti, koju izrađuje i objavljuje organizacija "Small Arms Survey", sa sedištem u Ženevi. Daleko smo ispred SAD, Rusije, Kine ili Francuske. Mi nemamo luksuz da selektivno primenjujemo važeće uzuse", objašnjava on.

Govoreći o aferi curenja veoma osetljivih dokumenata američke vlade u vezi sa ratom u Ukrajini i američkim saveznicima, Starović kaže da ne znamo da li su ti dokumenti autentični.

"Sve što znamo jeste da je to nekakva tabela sa 38 evropskih država, gde su neke države navedene kao one koje su već izvozile oružje Ukrajini, a neke da su spremne da to urade. To je samo neka ocena analitičara, nema nikakvog dokaza da je Srbija preuzela tu vrstu obaveze. Nismo snabdevali, niti nameravamo da snabdevamo zaraćene strane. Pružali smo humanitarnu pomoć za narod Ukrajine, slali smo sanitetska vozila, slali smo generatore struje. Takođe, imamo jasan vrednosni stav koji se ogleda u našem glasanju u UN. Mi ne želimo da budemo strana u ovom ratu", ističe on.

Starović objašnjava da su se u medijima pojavile informacije o članovima grupe na onlajn društvenoj platformi Diskord koji su za Vašington Post izjavili da je stotine stranica materijala tamo postavio neki veoma mladi čovek, koji je rekao da radi u američkoj vojsci i da je dokumente odneo kući sa sobom, pa ih je prvo prekucavao po pamćenju, a posle fotografisao i objavljivao.

"Ja bih bio veoma oprezan, jer se nalazimo u središtu ratnog vihora, a istorija ratovanja nas uči da imamo ratne varke. Velika energija se ulaže u to da se druga strana obmane, pa se plasiraju dokumenti. To je kao kada fudbaler izvodi penal, pa kaže golmanu da će pucati u donji levi ugao. Golman zna da to verovatno nije tačno, ali je posejana klica sumnje", navodi on.

Starović podseća da je do curenja podataka došlo pre nedelju dana, da su glavna vest bili dokumenti koji su navodni ratni planovi ukrajinske strane, a da su tek posle došli dokumenti o navodnim ukrajinskim saveznicima.

"Kada su krenuli detalji, u Rojtersu u Londonu je uočeno da se Srbija označava kao država koja snabdeva Ukrajinu. Čak i da je sve ovo tačno, zašto Rojters plasira vest sa takvim naslovom, iako su svesni činjenice da se radi samo o jednoj tabeli, bez bilo kakvih dokaza. To može da bude samo vid pritiska na Srbiju", ističe on.

Državni sekretar pocrtava da je Srbija vojno neutralna država, ali da u političkom smislu nismo neutralni, da imamo jasan vrednosni odnos prema ratu u Ukrajini, da branimo teritorijalni integritet u Ukrajini, kao i u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.