Šta se dešava? Rusi povlače napade?

Izvor: B92, 26.Dec.2023, 11:26

Šta se dešava? Rusi povlače napade?

Rusija smanjila vazdušne udare na ukrajinske linije fronta nakon što su kijevske snage prošle nedelje oborile nekoliko ruskih aviona, tvrde iz ISW.

Naime, prema izveštajima i analizama američkog trusta mozgova Institut za proučavanje rata, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, pukovnik Jurij Ihnat, izjavio je 24. decembra da su ruske snage smanjile upotrebu kliznih bombi i vazdušnih udara na jugu Ukrajine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ovaj potez dolazi nakon što su ukrajinske snage saopštile da su 21. i 22. decembra oborile tri ruska borbena aviona Su-34.

Ukrajinski zvaničnici su takođe naveli da su njihove oružane snage uništile još dva ruska ratna aviona na Badnje veče, Su- 30 i Su. 34.

Ruski avioni koji su navodno oboreni ispuštaju bombe na udaljenosti do 45 milja od svojih ciljeva, što znači da su avioni manje izloženi ukrajinskoj protivvazdušnoj vatri. “Smanjena ruska upotreba klizećih bombi sugeriše da su ruske snage zabrinute za sposobnosti ukrajinske protivvazdušne odbrane nakon nedavnih gubitaka“, navode u ISW.

Taj Institut zatim citira ukrajinskog vojnog posmatrača Kostjantina Mašoveca, koji je 24. decembra rekao da ruske snage ograničavaju upotrebu avijacije sa posadom u blizini Krima, posebno u severozapadnom regionu Crnog mora.

Napominje se da je portparol ukrajinskih kopnenih snaga, potpukovnik Vladimir Fitjo, rekao 23. decembra da su ruske snage takođe smanjile upotrebu avijacije i povećale upotrebu udarnih dronova u oblastima Kupijansk i Bahmut na istoku Ukrajine.

Pripadnici ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva su objasnili i kako su oborili ruske "suhoje".

"Postali su samouvereni, prišli bliže, pokušali da udare naše trupe vođenim bombama dublje u odbrambene položaje", rekao je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. "Ali kada želite da udarite i žudite da udarite, morate da letite bliže", rekao je on. Dodao je: "Rizikovali su, bezuspešno."

Kako piše Njuzvik, Ukrajina nije otkrila kako su tačno tri ruska aviona oborena. Međutim, ruski vojni blogeri izrazili su zabrinutost zbog ukrajinske protivvazdušne odbrane, pri čemu se u jednoj verziji navodi da je Kijev verovatno koristio raketu zemlja-vazduh MIM-104 "patriot".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.