Šta se dešava? Ruse melju na frontu

Izvor: B92, 01.Feb.2024, 14:19

Šta se dešava? Ruse "melju" na frontu

Pripadnici specijalne jedinice "Grupa 13" ukrajinske vojne obaveštajne službe uništili su sinoć korvetu Ivanovec, saopštili su ukrajinski obaveštajci.

Oni su objavili snimak ovog napada, a samo koji sat ranije objavljen je i snimak uništavanja čak 11 ruskih oklopnih vozila. Postavlja se pitanje da li ova dva, ne tako bezazlena, udara na rusku vojsku mogu da promene tok sukoba na Istočnom frontu.

Operacija uništavanja Ivanoveca je omogućena uz podršku Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za digitalnu transformaciju Ukrajine i platforme United 24, naveli su.

United 24 je platforma kojom upravlja ukrajinska vlada, a pokrenuta je 5. maja 2022. za prikupljanje novca za ukrajinsku vojsku.

"Neprijateljski brod se nalazio na jezeru Donuzlav na privremeno okupiranom Krimu“, istakli su ukrajinski obaveštajci.

"Kao rezultat serije direktnih udaraca u trup, rusko plovilo je pretrpelo kritičnu štetu, zbog čega se brod potopio i potonuo", dodali su. Podelili su i dvominutni video-materijal koji pokazuje kako se operacija odvijala. Na snimku se vidi kako brod bezuspešno pokušava da uništi pomorski dron koji mu se približava.

Napomenuli su da se vrednost izgubljenog broda procenjuje na približno 60–70 miliona američkih dolara. To je brod sa vođenim projektilima.

Ukrajinska pravda piše da su, prema prvim izveštajima, operacije potrage i spasavanja ruskih vojnika iz jezera bile neuspešne.

Nešto ranije objavljeni su snimci napada na kolonu ruskih tenkova, u kom je uništeno čak 11 ruskih oklopnih vozila.

Navodi se da su se jaki ukrajinski udari desili u oblasti Novomihajlovka u Donjeckoj oblasti koja se nalazi pod ruskom kontrolom. Uništena su, navodno, tri T-72 zajedno sa pet amfibijskih MTLBS oklopnih vozila i borbenim vozilom pešadije.

Broj gubitaka vojnog osoblja u napadima je nejasan, ali je svakako razbesneo pristalice “specijalne vojne operacije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.