Izvor: RTS, 22.Mar.2022, 16:43

Šta je zaboravljenu Zvonačku Banju vratilo u fokus javnosti

Zvonačka banja nekada je bila turistički biser jugoistoka Srbije. Ali je već godinama nema na turističkoj mapi Srbije. Zbog lažne objave na društvenim mrežama, ponovo je izazvala pažnju javnosti.
Pre desetak dana, na društvenim mrežama, pojavila se navodno fotografija hotela u Ukrajini, kojeg su, bombardovale ruske vojne snage. Ko je, bar jednom bio u Zvonačkoj banji, prepoznao je nekadašnji hotel, koji je odavno pretvoren u ruinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Hotel "Mir" u Zvonačkoj banji nije bombardovan, ali jeste urušen ljudskom rukom. Prvi vlasnik, koji ga je je kupio, nakon prve privatizacije, pre gotovo dvadeset godina, imao je objašnjenje zašto ga je ostavio u takvom stanju.
Kaže da je mnogo materijala utrošeno u njegovu gradnju i morao je da ga olakša. I toliko ga je olakšao, da do današnjeg dana, ovaj hotel jedino može da služi kao scenografija za snimanje filmova iz savremene ratne istorije.
Zvonačka banja više nije na turističkoj mapi Srbije. O termomineralnim izvorima i zaštićenoj jedinstvenoj paprati- venerina vlas, niko ne brine.
"Ovde je područje milina. Pčelice, med, sve je čisto. Vazduh čist, voda priroda. Sve je lepo, samo ljudi nema", kaže Anđelina Mitić, iz Zvonačke Banje.
"Ja mislim da će ove godine bazen da radi. Al, džabe, kad drugo ne radi. Nemate gde da popijete kafu, nemate da gde da ručate, nema restorana", smatra Ljubomir Cvetković, iz Zvonačke Banje.
Hotel je za poslednje dve decenije, promenio tri vlasnika. Nijedan od njih nije se upustio u obnovu devastiranog objekta. Opština Babušnica, na čijoj teritoriji je Zvonačka banja, počela je rešavanje infrastrukturnih problema.
"Trenutno se radi rekonstrukcija velikog klizišta na putu Babušnica - Zvonačka banja. Očekuje se u narednim periodu i rekonstrukcija tog putnog pravca u dužini od 10 kilometara. Počelo je i asfaltiranje puta Zvonce - Rakita u dužini od 4 kilometra", navodi Ivana Stojičić, predsednica opštine Babušnica.
Lažna objava podsetila je mnoge na banju, u kojoj su nekada uspešno lečeni nervni problemi i menadžerske bolesti. Posle svega što nam se dogodilo u poslednje tri godine, da radi, kapaciteti Zvonačke banje bili bi prebukirani.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.