Šta je plan Kijeva – pauza?

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 08:42

Šta je plan Kijeva – pauza?

Kijev -- Nakon što je naišla na čvrstu mrežu ruske odbrane, ukrajinska ofanziva je na ulasku u drugu nedelju odlučila da nakratko pauzira ofanzivne operacije.

Na okupiranim ukrajinskim teritorijama, Rusi su izgradili tri linije teško probojne odbrane, što je primoralo ukrajinske snage da obustave kontraofanzivne operacije i procene plan za dalje napade.

"Nećemo videti ofanzive u narednih sedam dana", rekla je Margo Grosberg, šef estonske obaveštajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službe.

Vol strit džurnal je na sličan način objavio da su ukrajinske snage u velikoj meri zaustavile svoje napredovanje poslednjih dana dok ukrajinska komanda razmatra vojnu taktiku. Ako pogledate situaciju na terenu, zaista se čini da postoji operativna pauza.

Institut za proučavanje rata (ISW) je primetio da Kijev još uvek nije rasporedio većinu svojih raspoloživih snaga i da još nije pokrenuo svoje glavne napore u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Operativna pauza ne znači automatski kraj ukrajinske ofanzive, već je uobičajena karakteristika velikih ofanzivnih poduhvata. Rusija je iskoristila svoju vazdušnu nadmoć i ograničenu protivvazdušnu odbranu Kijeva da bi angažovala ukrajinske oklopne konvoje i zaustavila nekoliko napada, uništavajući deo sofisticiranog zapadnog naoružanja koje Ukrajina ima.

Ovo je primoralo ukrajinske trupe da privremeno zaustave svoje napade i zauzmu odbrambeni stav. Osim toga, Rusija do sada efikasno koristi artiljeriju i minska polja za odvraćanje ukrajinske ofanzive.

Slično tome, Rusija je bila prisiljena na operativnu pauzu u julu 2022. usred ofanzive na Donbas. Pauza je omogućila ruskim snagama da se pregrupišu i pripreme pojačanja za novi napad.

Dok jedni govore o ukrajinskoj pauzi, drugi zapravo trenutne poteze ukrajinskih snaga nazivaju prvom fazom ofanzive, u kojoj vojnici uglavnom sprovode izviđanje kako bi pronašli ranjive tačke u ruskoj odbrani.

Međutim, čini se da pauza ne traje na celom frontu, a ISW izveštava da su Ukrajinci nastavili kontraofanzivne operacije na najmanje četiri sektora fronta. Satelitski snimci pokazuju da su ukrajinske snage napredovale 30 kilometara južno od Kremenja.

Vojna uprava grada Avdijevke saopštila je da su ukrajinske snage napredovale više od kilometar severno od Avdijevke u Donjeckoj oblasti. Ruski izvori pišu da su ukrajinske snage postigle lokalizovane uspehe južno od Velike Novosilke na administrativnoj granici između Donjecke i Zaporoške oblasti.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je Rusija tokom proteklih deset dana verovatno počela da premešta delove svojih snaga sa istočne obale Dnjepra kako bi ojačala Zaporožje i Bahmut.

1. Na okupiranim ukrajinskim teritorijama, Rusi su izgradili tri linije teško probojne odbrane, primoravajući ukrajinske snage da obustave operacije

2. Rusija je koristila vazdušnu nadmoć i ograničenu protivvazdušnu odbranu Kijeva da napadne ukrajinske oklopne kolone i zaustavi nekoliko napada, uništavajući neko sofisticirano zapadno oružje

3. Pauza ne traje na celom frontu, a ISW izveštava da su Ukrajinci nastavili kontraofanzivne operacije na najmanje četiri sektora fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.