Šta će on na frontu među Ukrajincima? Ministarstvo odbrane Austrije izbegava odgovor FOTO

Izvor: B92, 09.Sep.2023, 14:38

Šta će on na frontu među Ukrajincima? Ministarstvo odbrane Austrije izbegava odgovor FOTO

Nedavno su se pojavile fotografije iz Ukrajine na kojem se vidi vojnik na čijoj uniformi se nalazi prišivka "Feldanzug 75" austrijske vojske.

Ovo je podstaklo Slobodarsku partiju Austrije (FPO) da zatraži od parlamenta da pokrene istragu o potencijalnoj umešanosti austrijskih vojnika u sukob. Međutim, odgovor koji su dobili bio je prilično dvosmislen.

Situacija je veoma osetljiva jer navodna umešanost austrijskog vojnika, obučenog u prepoznatljivo "Field >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Suit 75", u direktnim borbenim operacijama protiv ruske vojske, nedvosmisleno bi mogla da dovede u pitanje austrijsku neutralnost.

Kako je objavljeno, pojavili su se vizuelni dokazi koji nedvosmisleno prikazuju vojnika na snimku, a koji je navodno deo ukrajinskih oružanih snaga, obučen u austrijski "Feldanzug 75" - austrijski nacionalni amblem, ušiven na levom rukavu jakne, uočljiv je i neuvežbanom oku.

Audiovizuelni materijal koji je objavio "eKSKSpress" prikazuje nešto starijeg i bradatog vojnika obučenog u vojničku odeću. Zbog toga je FPO zatražio od ministarke odbrane Klaudije Taner istragu koja će utvrditi identitet osobe u austrijskoj uniformi.

Kako se navodi, austrijsko ministarstvo je navodno dalo veoma štur odgovor da vojnik sa snimka ne može biti identifikovan, kao ni prišivka na uniformi. Međutim, ideja da je ukrajinski vojnik sam prišio amblem austrijske vojske je malo verovatna.

U odgovoru na pitanja FPO, ministarstvo se uzdržalo od detaljnih odgovora, pozivajući se na zaštitu člana 20. Ustava Austrije, koji se odnosi na službenu poverljivost.

Međutim, dozvoljeno je otkriti da u ovom trenutku Oružane snage Austrije imaju samo dva svoja pripadnika stacionirana u Ukrajini. Oni se sastoje od atašea odbrane i jednog podoficira, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.