Srušen najveći spomenik Lenjinu

Izvor: B92, 28.Sep.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušen najveći spomenik Lenjinu

Posle višečasovnih pokušaja na Trgu slobode u centru Harkova večeras je srušen najveći u Ukrajini spomenik Vladimiru Iljiču Lenjinu.

Mediji izveštavaju da su bronzanu figuru Lenjina, visoku 8,5 metara, aktivisti na mitingu za jedinstvo Ukrajine najpre sekli ugaonim brusilicama, a potom je skinuli uz pomoć sajli i krana.

Agencija UNIAN navodi da su aktivisti pokušavali da demontiraju spomenik dva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i po sata, a da je nekoliko hiljada okupljenih posle pada spomenika skandiralo proukrajinske slogane.

Ta agencija navodi da je na centralnom trgu u Harkovu bila vidljiva simbolika "Desnog sektora", nacionalne ukrajinske zastave i zastave Medžlisa krimsko-tatarskog naroda, dok agencija Interfaks navodi da je rušenje započelo nekoliko ljudi za zastavama Ukrajine i dobrovoljačkog bataljona "Azov", a da su neki od okupljenih bili sa "fantomkama" na glavama.

Na nalogu na "Fejsbuku" savetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko napisao je da "pri demontaži spomenika niko nije povredjen", dok je ministar policije Arsen Avakov saopštio da neće biti prethodno najavljenog istražnog postupka zbog "huliganstva", jer je gubernator Harkovske oblasti Igor Baluta potpisao nalog o demontaži spomenika.

Taj Lenjinov spomenik na Trgu slobode smatran je najvišim u Ukrajini i visok je 20,2 metra, a podignut je 1963. godine, podseća UNIAN.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Srušen najveći spomenik Lenjinu

Izvor: Radio 021, 28.Sep.2014

Posle višečasovnih pokušaja na Trgu slobode u centru Harkova večeras je srušen najveći u Ukrajini spomenik Vladimiru Iljiču Lenjinu...Mediji izveštavaju da su bronzanu figuru Lenjina, visoku 8,5 metara, aktivisti na mitingu za jedinstvo Ukrajine najpre sekli ugaonim brusilicama, a potom je skinuli...

Nastavak na Radio 021...

Srušen najveći spomenik Lenjinu u Ukrajini

Izvor: Vesti-online.com, 29.Sep.2014, 17:09

Demonstranti su u nedelju veče u Harkovu srušili ogroman spomenik Vladimiri Iljiču Lenjinu, postavljen na glavnom gradskom trgu davne 1964. godine. Za rušenje ogromnog spomenika bilo je potrebno više sati. .. ..Najveći deo demonstranata/huligana činili su navijači lokalnih fudbalskih klubova....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.