Srbija u igri i za gasovod Beli tok

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u igri i za gasovod "Beli tok"

NOVI SAD - Srbiji se otvara mogućnost da dobije još jedan alternativni pravac snabdevanja gasom, na koji ne bi imali uticaja rusko-ukrajinski sporovi i koji bi u dobroj meri zadovoljio godišnje potrebe zemlje, najavio je predsednik Upravnog odbora "Transnafte" Bratislav Čeperković.

On je za "Dnevnik" objasnio da je reč o gasovodu "Beli tok", koji bi trebalo da ide ispod Crnog mora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da spaja Gruziju s rumunskom lukom Konstancom i da doprema gas iz Azerbejdžana, Turkmenistana, a kasnije i iz Kazahstana.

Ideja je da se postojeći, već urađeni, projektni plan gasovoda ispod Crnog mora, u dužini od 920 kilometara, produži od Konstance do Trsta, paralelno sa predviđenim naftovodom od rumunske do italijanske luke, preko Srbije i Hrvatske, rekao je Čeperković.

Dodao je da je Evropska komisija ponudila međudržavnoj kompaniji za izgradnju Panevropskog naftovoda Konstanca-Trst da na istoj trasi konstruišu i gasovod, a da zauzvrat Evropska komisija finansira studiju izvodljivosti i druge tehničke korake koji bi stvorili uslove za izgradnju gasovoda.

Čeperković je naveo da je prednost "Belog toka" u tome što može da postane funkcionalan barem dve godine pre nego što nagoveštavaju najsmelije prognoze u pogledu otvaranja "Južnog toka" i "Nabuka".

On je rekao da je "Beli tok" kompatibilan i s "Južnim tokom" i s "Nabukom", to jest ne ugrožava njihovu realizaciju jer ne pretenduje na ista nalazišta gasa kao pomenuta dva gasovoda.

U projektovanju Panevropskog naftovoda Konstanca-Trst za sada učestvuju Srbija, Italija, Rumunija i Hrvatska, s mogućnošću da se kasnije pridruži i Slovenija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija u igri i za "Beli tok"

Izvor: B92, 29.Jan.2009

Novi Sad, Moskva -- Srbiji se otvara mogućnost da dobije još jedan alternativni pravac snabdevanja gasom - "Beli tok", najavio je predsednik UO Transnafte Bratislav Čeperković... Čeperković je za novosadski "Dnevnik" objasnio da je reč o gasovodu "Beli tok", koji bi trebalo da ide ispod Crnog...

Nastavak na B92...

„Srbija u igri i za Beli tok“

Izvor: EMportal, 29.Jan.2009

Srbiji se otvara mogućnost da dobije još jedan pravac snabdevanja gasom, na koji ne bi imali uticaja rusko-ukrajinski sporovi i koji bi u dobroj meri zadovoljio godišnje potrebe zemlje, smtara predsednik Upravnog odbora Transnafte Bratislav Čeperković.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.