Srbija preuzela predsedavanje OEBS-om; akcenat na saradnji

Izvor: Southeast European Times, 30.Jan.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija preuzela predsedavanje OEBS-om; akcenat na saradnji

Srbija se nada da će doprineti smirivanju krize u Ukrajini i boljim odnosima u jugoistočnoj Evropi tokom svog jednogodišnjeg predsedavanja OEBS-om.

30/01/2015

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 30.1.2015.

Srbija, koja je preuzela jednogodišnje predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) 15. januara, najavljuje da će njeni prioriteti biti mirno >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << razrešenje krize u Ukrajini, kao i unapređenje odnosa u jugoistočnoj Evropi.

„Principi kojima će se Srbija voditi tokom svog predsedavanja OEBS-om su mirno rešavanje sukoba, jačanje poverenja, solidarnosti, odgovornosti i saradnje. To će biti glavne stavke koje će nas voditi tokom suočavanja sa izazovima koji su pred nama“, rekao je za SETimes srpski ministar inostranih poslova i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić.

Dačić je posetio Ukrajinu, što će biti najveći izazov tokom srpskog predsedavanja. Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, što može da predstavlja prednost pri rešavanju sukoba.

„Srbija je spremna da deluje kao pošteni posrednik u ovom procesu i da iskoristi svoje prednosti koje OEBS nudi kao organizacija na nepristrasan i transparentan način“, rekao je Dačić.

Aleksandar Mitić, direktor beogradskog Centra za strateške alternative, kaže za SETimes da Srbija „neće rizikovati ulazak u sukob sa zapadom i Rusijom oko Ukrajine, bez obzira na afinitete koje možda srpska javnost ili lideri gaje prema nekoj od sukobljenih strana“.

„Iako je OEBS važan forum za ukrajinsko pitanje, to svakako nije najvažnija, niti jedina relevantna institucija“, kaže Mitić. „Beograd je svestan da će političko rešenje za Ukrajinu pronaći najmoćnije zemlje, a da je zadatak Srbije da strogo vodi računa da se u ovom trenutku ne nađe između dve vatre.“

Dušan Janjić, predsednik beogradskog Foruma za etničke odnose, takođe veruje da Beograd neće imati ključnu ulogu u ukrajinskoj krizi.

„OEBS nije glavna platforma za razrešavanje takvih konflikata, iako može da pomogne kroz posredovanje. Srbiji bi u tom slučaju u tome pomogle Švajcarska kao prethodni i Nemačka kao sledeći predsedavajući OEBS-a“, kaže Janjić za SETimes.

Oba analitičara kažu da Srbija može da doprinese regionalnoj saradnji, što Beograd takođe vidi kao prioritet.

„Beograd će pokušati da iskoristi predsedavanje OEBS-om da bi dokazao, pre svega Evropskoj uniji, da se Srbija zalaže za aktivnu regionalnu saradnju uprkos mnogim nerešenim problemima, kao što su Bosna i Kosovo, kao i osetljivim bilateralnim odnosima sa Albanijom i Hrvatskom“, kaže Mitić.

Mitić kaže da će Srbija zauzeti čvrst stav tokom predsedavanja da Kosovo ne može da postane član OEBS-a. Janjić, međutim, veruje da Srbija treba da dozvoli Kosovu da postane član nekih važnih regionalnih foruma na kojima bi se rešavali značajni bezbednosni problemi.

„To se pre svega odnosi na forume koji se tiču dve glavne bezbednosne pretnje, terorizma i organizovanog kriminala“, kaže Janjić. „Ti važni regionalni problemi moraju da se reše.“ Janjić dodaje da Beograd treba da iskoristi predsedavanje OEBS-om da bi unapredio odnose sa Hrvatskom, pre svega u rešavanju sudbine nestalih tokom ratova 90-tih, kao i pograničnih sporova.

OEBS je osnovan 1975. tokom Hladnog rata, kao forum za dijalog između istoka i zapada, i ima 57 članova iz Evrope, Severne Amerike i Azije.

Koje rezultate biste želeli da Srbija ostvari kao predsedavajući OEBS-a? Recite nam u komentarima..

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.