Srbija pobedila na dunavskom umetničkom nadmetanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2010, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija pobedila na dunavskom umetničkom nadmetanju

BEČ -

Dve devojčice iz Srbije osvojile su takmičenje "Međunarodni dunavski umetnički master 2010", saopštila je danas u Beču Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICDPR).

Pobednici su izabrani među pobednicima nacionalnog takmičenja održanog u 14 zemalja, uključujući i zemlje u slivu Dunava - Austrije, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Nemačka, Mađarska, Crna Gora, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina.

Više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 4.000 dece iz ovih 14 zemalja ušlo je u konkurenciju.

Pobedničko delo kreirale su Martine Stanojević i Martine Mihajlović.

Njihova umetnička skulptura pod nazivom "Reciklirajte - Sačuvaj Dunav" je kreativno napravljen od otpadnog materijala i lokalnih prirodnih materijala, i predstavlja apel da se "bude aktivan za reke".

"Ovo takmičenje je ključni element obeležavanja godišnjeg Dana Dunava i prevazilazi nacionalne granice, ukazujući na kompleksnost Dunava i njegove veze na zemlju, floru, faunu i ljude"; rekao je Filip Veler, izvršni direktor ICDPR.

Deca su bila podstaknuta da posete reke i okolna područja i razmotre šta znači to okruženje za njih.

Potom su pozvana da iskažu svoje misli kroz ekološku umetnost koristeći materijal sa i oko reke.

Takmičenje su organizovali ICDPR, nacionalne administracije i Forum za životnu sredinu Podunavlja, najveće mreže nevladinih organizacija u slivu Dunava.

U Srbiji takmičenje je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Verujemo da će ovo takmičenje da podstakne decu da uče više od Dunavu i pomognu u njegovoj zaštiti", naglasio je Veler.

Prema Veleru, takmičenje predstavlja i umetnički podsetnik za odrasle i predstavnike u nacionalnim vladama zadužene za Dunav na njihovu zajedničku odgovornost u osiguravanju da Dunav bude zaštićen za buduće generacije.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.