Srbija oseća posledice krize u Ukrajini

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2014, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija oseća posledice krize u Ukrajini

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da i Srbija već oseća posledice krize u Ukrajini.

Srbija mora da sarađuje sa MMF-om: Jorgovanka Tabaković 

 

- Već imamo probleme s plaćanjem, ako se radi o plaćanju u dolarima. Rizikujemo ako je destinacija Rusija sa kojom imamo vrlo razvijene odnose, koja nam je najvažniji spoljnotrgovnski partner -  rekla je Tabakovićeva u predavanju polaznicima Škole nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odbrane u Vojnoj akademiji Vojske Srbije.

Prema Tabakovićevoj, Srbiji, koja je visoko zadužena zemlja i finansijski zavisna, potrebna je saradnja s međunarodnim finansijskim instuticijama.

 

Srbiji je, kao je istakla, potreban aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao najznačajnijom međunarodnom finansijskom institucijom, jer za rezultat ima smanjenje rizika zemlje i povećanje poverenja investitora.

 

- Saradnju s MMF-om ne treba nikako kvalifikovati kao 'slamku spasa', već kao saradnju na umanjivanju negativnih posledica - rekla je guvernerka centralne banke Srbije.

Tabakovićeva je istakla i da su devizne rezerve Srbije na visokom nivou i da su više nego dovoljne, ne samo da pokriju sedmosesečni uvoz već i da posluže za redovno izmirivanje obaveza države stranim kreditorima.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.