Srbija nije jedina koja neće skoro dobiti svoje Kamove: Indija prekinula proces nabavke 10 helikoptera Ka-31

Izvor: TangoSix.rs, 17.Maj.2022, 10:51

Srbija nije jedina koja neće skoro dobiti svoje Kamove: Indija prekinula proces nabavke 10 helikoptera Ka-31

Kako javlja DefenceNews, Indija je zaustavila pregovore sa Rusijom o nabavci 10 helikoptera Kamov Ka-31 u ukupnom iznosu od 520 miliona dolara zbog, kako se navodi, „nesigurnosti u pogledu dobavljanja naoružanja iz Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.
Indijska vlada je, prema ovoj vesti koju je potvrdio neimenovani zvaničnik ministarstva odbrane te zemlje, do daljnjeg obustavila pregovore sa Rosoboroneksportom i kompanijom Ruski Helikopteri. Zvaničnik je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << za DefenceNews da je ceo dil „suspendovan zbog indijske zabrinutosti da Moskva neće moći da ispuni narudžbine ali i zbog problema oko novčanih transfera ka Rusiji“. On je kazao i da je indijska centralna banka pokušavala na sve načine, od marta, da uspostavi alternativni način plaćanja ali on nije dogovoren. Indija je planirala da letelice budu bazirane na drugom nosaču aviona njihove mornarice koji bi trebalo da bude porinut u julu. Mornarica trenutno poseduje 14 Kamova 31 koji su, kako DefenceNews zaključuje, zavisni od proizvođača za rezervne delove, popravke i podršku prilikom remonta.
Srbija se, i pre agresije Rusije na Ukrajinu, odlučila da diversifikuje svoje nabavke borbenih helikoptera / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Kako je Tango Six već pisao, Srbija se nakon svoje narudžbine Kamov helikoptera namenjenih protivpožarnoj upotrebi, takođe našla u problemu. Pvo, nastavka plaćanja ruske vojne tehnike i drugo njihove eventualne isporuke. Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio sredinom marta, Srbija „sada neće moći ni to da dobije“. On je tada potvrdio i da je, pre ruske agresije na Ukrajinu, bila pokrenuta procedura plaćanja za dva helikoptera Ka-32.
Srbija je u poslednjih nekoliko meseci najavila nastavak nabavke dodatne ruske vazduhoplovne i PVO tehnike. Tako je potvrđeno da će se za Vojsku Srbije nabaviti dve baterije sistema PVO Pancir S1M, da će se kupiti još 4 desantno-jurišna helikoptera Mi-35M i tri transportna helikoptera Mi-17V5. Srbija je takođe najavila nabavke i sistema za protivelektronska dejstva Krasuha i Repelent.
Rusija je Srbiji već isporučila donirane tenkove T-72B1 MS kao i izviđačko-oklopna vozila BRDM-2MS. RV i PVO se nalazi u sred prilično obimnog procesa modernizacije, sada već višenamenskih borbenih aviona, MiG-29SM (ili kako su sada od strane Ministarstva odbrane dezignirani kao MiG-29SM+) koji su prikazani javnosti sa novim sposobnijim naoružanjem. Ministarstvo odbrane i RV i PVO nisu komunicirali da li postoje problemi sa kompletiranjem ovog projekta zbog novonastale situacije.
The post Srbija nije jedina koja neće skoro dobiti svoje Kamove: Indija prekinula proces nabavke 10 helikoptera Ka-31 appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.