Sprema se haos? Ukrajinci u strahu, stiglo hitno uputstvo

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 16:28

Sprema se haos? Ukrajinci u strahu, stiglo hitno uputstvo

Ukrajinska vlada izdala je apokaliptična uputstva oko toga šta njeni građani treba da rade ako dođe do nuklearnog incidenta.

U Zaporoškoj oblasti zavladala je prava pometnja nakon upozorenja da će doći do napada na najveću nuklearnu elektranu u Evropi, dok stanovnici u panici beže da napuste područje.

Posle razaranja brane Kahovka i smrtonosnih poplava, Кijev strahuje da Kremlj planira da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizuje eksploziju u nuklearnoj elektrani Zaporožje u gradu Energodaru, što bi dovelo do katastrofe. Juče je ukrajinski javni servis obavestio javnost da će glasan zvuk crkvenih zvona značiti nuklearni događaj, a zvuci sirene iz voza evakuaciju, piše Metro.

Na novom plakatu ukrajinskog Ministarstva zdravlja objavljeni su detalji šta ljudi treba da spakuju u slučaju evakuacije u takvim uslovima.

Ugrubo preveden naslov glasi:

"Kofer za hitnu evakuaciju iz zone radijacione nesreće", a ispod piše: "Evakuacionu zonu odrediće vlasti na osnovu prognoze razmera nesreće".

Predmeti koji treba da se nađu u koferu su:

Plakat takođe upozorava da se koferi ili ranci čvrsto obmotaju folijom ili trakom.

"To će uveliko olakšati proces dekontaminacije na sanitarnim čvorovima", dodaje se.

Neki stanovnici su izvestili da im se daju pilule joda koje mogu pomoći u zaštiti tela od visokih nivoa zračenja. Halina Blagodina, bakteriolog iz Nikopolja, rekla je Skaj njuzu da još od novembra čuva jod u svom novčaniku blizu srca, dok je farmaceutkinja Olja iz Zaporožja rekla Fajnenšel rivjuvu da su pilule joda rasprodate pre više nedelja.

Do ovakvog upozorenja došlo je usled strahova od "ozbiljne pretnje" u NE Zaporožje u Ukrajini, koja je pod ruskom kontrolom. Predsednik Volodimir Zelenski je u obraćanju naciji upozorio da je na krovu elektrane nešto što liči na eksploziv.

"Sada imamo obaveštenje od naših obaveštajaca da je ruska vojska postavila objekte koji liče na eksplozive na krovu nekoliko energetskih blokova NE Zaporožje, možda da bi simulirala napad na elektranu", “tvitovao” je on u utorak uveče.

NE Zaporožje, na jugoistoku Ukrajine, najveća je nuklearna elektrana u Evropi i među 10 najvećih u svetu. Stručnjaci ukazuju da je "malo verovatno" da dođe do "nuklearnog događaja", ali ako se to desi domet zračenja će biti nekoliko kilometara, navodi Metro.

Skaj njuz je izvestio o redovima na granici sa Moldavijom dok veliki broj Ukrajinaca pokušava da pobegne od pretnje. Prošle nedelje su viđeni ukrajinski vojnici kako izvode vežbe nuklearnog odgovora blizu elektrane.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u saopštenju 30. juna da činjenica da su ukrajinski zvaničnici prošle nedelje izveli radioaktivne bezbednosne vežbe i postavili dodatne uređaje za merenje radijacije u nekoliko gradova znači da "Kijev priprema operaciju lažne zastave".

Ona, međutim, nije pružila nikakve dokaze za svoju tvrdnju.

Miša Zelinski, stručni saradnik australijskog Nacionalnog bezbednosnog koledža, naveo je u svojoj analizi za “Fajnenšel rivjuv” da je zaporoška elektrana šest puta veća od černobiljske, u kojoj se dogodila katastrofa 1986, pa su tenzije, razumljivo, visoke.

Ipak, on je ukazao da od šest reaktora elektrane u Zaporožju operiše samo jedan i to na oko 20 odsto kapaciteta, što teoretski čini potencijalnu eksploziju manje opasnom, ali je istakao da je to slaba uteha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DA LI ĆE PUTIN STVARNO RAZNETI NUKLEARKU? U Zaporožje pada noć straha, svi se plaše katastrofe: "Želimo da pobegnemo ali nemamo gde"

Izvor: Blic, 05.Jul.2023

U Zaporoškoj oblasti zavladala je prava pometnja nakon upozorenja da će doći do napada na najveću nuklearnu elektranu u Evropi, dok stanovnici u panici beže da napuste područje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.