Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Sporazum iz Minska nije savršen, ali se mora poštovati“

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je u utorak u Kijevu da je neophodno poštovanje sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine, koji su ukrajinske vlasti i proruski pobunjenici potpisali 5. septembra u Minsku.

"Sporazum iz Minska nije savršen, ali je to bazičan dogovor. Treba da se poštuje", rekao je Štajnmajer novinarima posle sastanka s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je optužio Rusiju za "grubo kršenje" tog dogovora.

Štajnmajer danas boravi u Kijevu i Moskvi u pokušaju da smiri napetost između Rusije i Zapada zbog ukrajinske krize.

To je prva poseta Kijevu i Moskvi visokog zvaničnika jedne velike evropske zemlje od rasplamsavanja sukoba u istočnoj Ukrajini.

Štajnmajerova poseta, čija je zemlja glavni posrednik između Ukrajine i Rusije, dolazi u trenutku straha u Evropskoj uniji da ne dođe "do potpunog rata" na istoku Ukrajine, gde je pet ukrajinskih vojnika poginulo u poslednja 24 časa.

NATO je osudio veoma ozbiljno vojno jačanje na istoku Ukrajine i sa ruske strane granice i pozvao Moskvu da povuče svoje snage.

"Rusija nastavlja da destabilizuje Ukrajinu", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg po dolasku na sastanak sa evropskim ministrima odbrane u Briselu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.