Spor Kijeva i Varšave zbog migranata iz Ukrajine

Izvor: B92, 20.Jan.2016, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spor Kijeva i Varšave zbog migranata iz Ukrajine

Kijev -- Kijev i Varšava sukobili su mišljenja po pitanju toga da li je milion Ukrajinaca, koliko ih živi u Poljskoj, izbeglice ili ekonomski migranti.

"Poljska je prihvatila oko milion ukrajinskih izbeglica", rekla je premijerka Poljske Beata Šidlo u obraćanju Evropskom parlamentu u utorak, tokom debate o tome da li je njena desničarska vlada prekšila demokratske norme uvođenjem kontroverznih reformi u oblastima pravosuđa i medija.

"Ljude, kojima niko nije želeo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pomogne. Oni su u Poljskoj i mi im pomažemo", kazala je ŠBeata idlo, preneo je AFP.

Ambasador Ukrajine u Varšavi Andrij Deščica saglasio se danas da oko milion Ukrajinaca živi u Poljskoj, ali je rekao da oni nisu izbeglice.

"To su ljudi koji dolaze i ostaju ovde legalno, koji rade, koji studiraju, koji plaćaju porez i nastavljaju da doprinose u izvesnom smislu ekonomskom razvoju Poljske", kazao je ambasador Ukrajine za poljsku agenciju PAP.

"Oni nisu izbeglice. Oni nemaju taj status i ne primaju državnu pomoć...Postoji razlog zašto ih umesto toga zovemo ekonomski migranti", dodao je on.

Deščica je naveo da su od oko 4.000 zahteva za azil koji su tokom protekle dve godine podneli Ukrajinici u Poljskoj, samo dva prihvaćena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spor Kijeva i Varšave oko milion Ukrajinaca u Poljskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2016

Kijev i Varšava sukobili su mišljenja oko toga da li su Ukrajinci, kojih jedan milion živi u Poljskoj, izbeglice ili ekonomski migranti, u trenutku kada se Evropa bori sa nezabeleženom izbegličkom krizom..."Poljska je prihvatila oko milion ukrajinskih izbeglica", rekla je premijerka Poljske Beata...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.