Izvor: JUGpress.com, 13.Apr.2023, 08:21

Špijuniranje i tajna dokumenta Pentagona: Amerika smatra da je šef UN-a „suviše popustljiv prema Rusima”

LONDON

Prema dokumentima koje cure iz Pentagona, Amerika ima primedbe i na odnos generalnog sekretara UN prema Rusiji i ratu u Ukrajini.

Američka vlada smatra da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija popustljiv prema Rusiji i voljan da udovolji ruskim interesima, pokazuju najnovija otkrića u vezi sa poverljivim američkim dokumentima koji su procurili na internetu.

Dokumenti sugerišu da Vašington pomno prati generalnog sekretara UN Antonija Gutereša. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

Nekoliko dokumenata opisuje privatnu komunikaciju Gutereša i njegovog zamenika.

Reč je o najnovijim informacijama iz poverljivih dokumenata, za koje u administraciji Džozefa Bajdena tvrde da će prevrnuti svaki kamen kako bi došli do onoga ko je te infomacije pustio.

Dokumenta se odnose na rat u Ukrajini, proceni moguće kontraofanzive ukrajinskih snaga, planovima u slučaju smrti ruskog predsednika Vladimira Putina i šefa ukrajinske države Vladimira Zelenskog, ali i niza primera kako Amerikanci prisluškuju sove saveznike.

Moskva je rezervisana prema ovim dokumentima, a pojedini ruski zvaničnici smatraju i da su im podmetnuta kako bi u njih poverovali i zavarali ih.

Prema najnovijim informacijama, u dokumentima su zabeležena iskrena zapažanja šefa UN Gutereša o ratu u Ukrajini i o pojedinim afričkim liderima.

Jedan dokument koji je procurio usredsređen je na sporazum Ukrajine i Rusije o izvozu žita iz crnomorskih luka, kojem su posredovale UN i Turska u julu prošle godine usled straha od globalne krize sa hranom.

Prema dokumentima, Gutereš je toliko želeo da sačuva dogovor da je bio spreman da udovolji interesima Rusije.

„Gutereš je uložio napore da poboljša poziciju Rusije oko izvoza, čak i ako bi to uključivalo sankcionisana ruska pravna lica ili pojedince”, navodi se u dokumentu.

Njegove akcije u februaru, prema oceni, „podrivaju šire napore da se Moskva pozove na odgovornost za akcije u Ukrajini”.

Zvaničnici UN su se brecnuli na tvrdnju da je najviši svetski diplomata blag prema Moskvi.

Rekavši da neće komentarisati dokumente koji su procurili, visoki zvaničnik je rekao da su UN „vođene potrebom da ublaže uticaj rata na najsiromašnije u svetu”.

„To znači da činimo sve što možemo da snizimo cenu hrane”, dodao je on, „i da obezbedimo da đubrivo bude dostupno onim zemljama kojima je najpotrebnije”.

Rusija se često žalila da je njen izvoz žitarica i đubriva pogođen međunarodnim sankcijama, i zapretila je najmanje dva puta da će obustaviti saradnju sa BSGI ukoliko se njena zabrinutost ne reši.

Rusko žito i đubrivo ne podležu međunarodnim sankcijama, ali Moskva kaže da ima poteškoća sa obezbeđivanjem isporuka i njihovog osiguranja.

Zvaničnici UN su očigledno nezadovoljni američkim tumačenjem Guterešovih napora.

I kažu da je Gutereš veoma jasno rekao da se protivi ruskom ratu.

Drugi dokument od sredine februara opisuje iskren razgovor Gutereša i njegove zamenice Amine Mohamed.

U njemu Gutereš izražava „zaprepašćenje” pozivom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Evropa proizvodi više oružja i municije kao rezultat rata u Ukrajini.

Njih dvoje razgovaraju i o nedavnom samitu afričkih lidera.

Amina Mohamed kaže da je predsednik Kenije Vilijam Ruto „nemilosrdan” i da mu „ne veruje”.

Dobro je poznato da je Amerika među mnogim državama koje rutinski špijuniraju UN – ali kada proizvodi te špijunaže izađu na videlo, to je veoma sramotno i potencijalno štetno za vodećeg svetskog diplomatu.

Prva dokumenta pojavila su se na Diskordu – platformi društvenih mreža popularnoj među igračima – i deljeni su na više foruma.

Diskord je u sredu saopštio da sarađuje sa organima za sprovođenje zakona u istrazi o curenju.

Portparol američke nacionalne bezbednosti Džon Kirbi rekao je za BBC da se američka vlada trudi da dođe do izvora curenja.

„Ne znamo ko je ovo uradio i zašto. Procenjujemo implikacije na nacionalnu bezbednost, a trenutno se vodi i krivična istraga”, rekao je on.

„Želimo da dođemo do dna ovoga, želimo da saznamo ko je ovo uradio i zašto”.

Vašington je „aktivno posezao” do saveznika da odgovori na pitanja koja imaju o curenju informacija, tako da znaju „koliko ozbiljno ovo shvatamo”, dodao je on.

Kirbi je rekao da, iako autentičnost nekih dokumenata tek treba da bude utvrđena, „sigurno izgleda da potiču iz različitih izvora obaveštajnih podataka raznih vlada”.

Izvor: BBC

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: Blizu 8.500 civila ubijeno u ratu u Ukrajini, iz Pentagona i dalje cure poverljiva dokumenta

Izvor: Danas, 13.Apr.2023

EPAUkrajinski artiljerac u Bahmutu Dok Amerika i Velika Britanija uvode novi paket sankcija za više do 100 pojedinaca i organizacija širom sveta koji na neki način podržavaju rusku agresiju nad Ukrajinom, najnoviji podaci UN pokazuju da je ubijeno blizu 8,5 hiljada civila, a više od 14 hiljada ranjeno...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.