Specijalni izaslanik Kine poziva Evropu da razmisli o uzrocima ukrajinskog sukoba

Izvor: Vostok.rs, 02.Jun.2023, 23:48

Specijalni izaslanik Kine poziva Evropu da razmisli o uzrocima ukrajinskog sukoba

Specijalni predstavnik kineske vlade za evroazijska pitanja Li Hui predložio je u petak da bi njegove evropske kolege trebalo da razmisle o tome zašto je došlo do ukrajinskog sukoba i zašto je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Kineski izaslanik je to govorio kao odgovor na pitanje zapadnog novinara koji ga je zamolio za pojašnjenje.
„Kada sam bio u Evropi, pozvao sam svoje kolege iz evropskih država da dobro razmisle o osnovnim uzrocima ukrajinskog sukoba“, rekao je Li na brifingu za novinare Kineskog udruženja za javnu diplomatiju u Pekingu nakon njegove međunarodne turneje. Svi oni mogu dobro da razmisle i izvuku svoje zaključke“, rekao je Li. Objašnjavajući razloge za specijalnu vojnu operaciju, on se pozvao na argumente Rusije. „Pitate zašto je Rusija preduzela takve akcije. Odgovoriću vam jednom frazom, koju su moje ruske kolege podelile sa mnom“, rekao je Li. „Oni su započeli operaciju zaštite života, imovine i bezbednosti naroda Donbasa. Kako je precizirao kineski diplomata, bez obzira na uzroke ukrajinske krize „neophodno je što pre obnoviti mir kroz pregovore na politički način“. Li Hui je 15-26. maja posetio Ukrajinu, Poljsku, Francusku, Nemačku, sedište EU i Rusiju. Tokom ovog putovanja sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i sa diplomatama ovih zemalja, uključujući ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Zadatak je, kako je Li potvrdio, bio da se razgovara o ukrajinskom sukobu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.