Šolc odbrusio: Putin je očekivao...

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 11:22

Šolc odbrusio: Putin je očekivao...

Premijer Nemačke Olaf Šolc izjavio je da se u Ukrajini odvija najveći rat u Evropi od Drugog svetskog rata.

On je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin očekivao da će pokoriti Ukrajinu za dve do četiri nedelje, ali da je ukrajinski narod pružio "snažan otpor ruskoj agresiji".

"Svaki dan ljudi plaču, tuguju i umiru u Ukrajini. Zato ću da se fokusiram danas na rat u našem susedstvu. Uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << velikim gubicima, veliki delovi ruske vojske ostali su netaknuti. Rusija je spremala vojsku za ovaj rat mnogo godina i razvila je nova, smrtonosna oružja i sisteme na svim nivoima", rekao je Šolc na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

On je ocenio da je ruska ekonomija dugo radila u ratnom stanju.

"Putin je stavio ekonomiju, obrazovanje, nauku i kulturu u Rusiji potpuno pod svoju kontrolu. Svako ko radi aktivno na slobodi i demokratiji (u Rusiji) mora da se plaši za svoj život. Videli smo to po užasavajućim vestima o smrti Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru. Štaviše, Putin šalje još vojske na front. Stoga moramo da pitamo sebe, dve godine nakon početka rata, da li radimo dovoljno da stavimo Putinu do znanja da smo spremni za dugačak put? Da li radimo dovoljno, znajući da bi ruska pobeda značila kraj Ukrajine kao slobodne, nezavisne i demokratske zemlje, uništenje mirovnog poretka u Evropi?", istakao je Šolc.

On je rekao da je ovo najteži test Povelje UN od 1945. godine.

"Dve stvari su ključne, prema mom mišljenju. Prvo, pretnja od Rusije je stvarna. Zato odbrambene sposobnosti moraju biti kredibilne i ostati takve. Pod dva, ne želimo konflikt NATO-a i Rusije, stoga, sve zemlje koje podržavaju Kijev su rekle da neće slati svoje vojnike u Ukrajinu. Međutim, Putin i vojni establišment u Moskvi ne sme da se ostavi u zabludi da mi, najsnažnija vojna alijansa na svetu, možemo da branimo svaki kvadratni metar naše savezničke teritorije", istakao je Šolc. Kada je reč o konfliktu Bliskom istoku, Šolc kaže da Izrael ima pravo da se brani.

"Ne zaboravite, rat je počeo tako što je Hamas izvršio strašan napad na Izrael 7. oktobra. Izrael ima pravo da brani svoju teritoriju i može da računa na nas. Šta to znači - vrlo smo jasni da neke stvari moraju da se odrede. Humanitarn p moć mora da stiže u Gazu, više nego što danas stiže. Rat mora da se vodi u skladu sa međunarodnim ratnim pravom. Treće, mora da se izgradi rešenje između izraelskog i palestinskog naroda, mora da se razmišlja kako da bude dobrih susedskih odnosa između dva naroda", rekao je Šolc.

On je naglasio da je poruka narodu Pojasa Gaze jasna. "Mislim da smo bili konkretni kada smo rekli da mogu da računaju na EU, SAD. Kad kažemo da tražimo miroljubivo rešenje za njih, mislimo na to da mogu da vladaju u svojoj državi, to je ono što predlažemo u rešenju o dve države", rekao je Šolc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"RUSKA PRETNJA JE STVARNA" Šolc: Razvili su nova SMRTONOSNA ORUŽJA, ali mi smo najsnažnija vojna alijansa na svetu

Izvor: Blic, 17.Feb.2024

Premijer Nemačke Olaf Šolc izjavio je danas da se u Ukrajini odvija najveći rat u Evropi od Drugog svetskog rata i da je ruski predsednik Vladimir Putin očekivao da će pokoriti Ukrajinu za dve do četiri nedelje, ali da je ukrajinski narod pružio "snažan otpor ruskoj agresiji".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.