Šolc: Nećemo dozvoliti Ukrajini...

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 13:36

Šolc: "Nećemo dozvoliti Ukrajini..."

Nemačka neće dozvoliti Ukrajini da gađa rusku teritoriju oružjem koje je Berlin isporučio Kijevu, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Nemačka vlada se uzdržava od bilo kakvih jednostranih koraka kada je u pitanju naoružavanje ukrajinskog režima Vladimira Zelenskog i deluje samo u koordinaciji sa saveznicima, naglasio je Šolc tokom sastanka s građanima u zapadnoj pokrajini Rajna-Palatinat, te dodao da Berlin namerava da se drži te politike i ubuduće. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Za nas je važno da se oružje koje isporučujemo Ukrajini za odbranu ne koristi u napadima na rusku teritoriju", istakao je kancelar i konstatovao da iako Nemačka pomaže Ukrajini oružjem, uključujući i borbene tenkove "leopard 2", Berlin čini sve da izbegne eskalaciju koja bi mogla da dovede do direktnog sukoba između NATO-a i Moskve.

Nasuprot ovome su prošlomesečne izjave nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa za kojeg je "potpuno normalno" da Ukrajina izvodi udare unutar Rusije kako bi "presekla rute snabdevanja", ali i iz drugih vojnih razloga. Pistorijus tada nije rekao ništa o poreklu oružja koje Kijev može da koristi u takvim operacijama, premda je precizirao da civili ne bi trebalo da budu meta napada.

Od početka ukrajinskog rata u februaru 2022. godine ruski regioni Brjansk, Belgorod i Kursk, koji se graniče sa Ukrajinom, bili su mete brojnih dronova i raketnih napada kijevskih snaga. Udari su bili usmereni na energetsku infrastrukturu i stambena područja, a bilo je i nekoliko smrtnih slučajeva, dosta povređenih civila, kao i materijalne štete.

Moskva dugo upozorava da će ukrajinsko korišćenje zapadnog oružja za napade unutar ruske teritorije smatrati "crvenom linijom".

Rusija takođe tvrdi da NATO preko Ukrajine vodi proksi rat protiv Ruske Federacije imajući u vidu da SAD, Velika Britanija, Nemačka i njihovi saveznici snabdevaju Kijev oružjem i municijom, obučavaju ukrajinske trupe i razmenjuju obaveštajne podatke, čime su defakto učesnici u sukobu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.