Šokantni podaci o velikom ispitivanju Rusa o ratu; Evo šta misle

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 14:53

Šokantni podaci o velikom ispitivanju Rusa o ratu; Evo šta misle

Moskva -- Levada centar, koji je Kremlj proglasio stranim agentom, sproveo je anketu među stanovnicima Rusije, s ciljem otkrivanja njihovih stavova o ratu u Ukrajini.

Na pitanje "Podržavate li delovanje naših snaga u Ukrajini?", čak 43 odsto je dalo izričit odgovor "Da", a 33 odsto "Svakako da".

Denis Volkov, direktor Centra Levada, naglašava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Euronjuz da je među onima koji podržavaju “specijalnu vojnu operaciju” 25 odsto tzv. "Z patriota" koji potpuno podržavaju rat, a 10 % smatra da bi trebalo baciti nuklearnu bombu.

Među ostalima je velik broj onih koji se ne slažu s ratom, ali su u situaciji koja imne dopušta da govore protiv.

Procena je da se oko 20 odsto stanovništva iskreno protivi ratu i taj se udeo nije promenio od početka. Početkom agresije još su i pokretali proteste protiv rata, ali su s vremenom odustali ne toliko zbog represije državnog aparata, koliko zbog saznanja, da šta god učinili u ovom trenutku, neće ni na koji način uticati na državno vođstvo i njihove odluke.

Na pitanje treba li nastaviti rat ili pristupiti pregovorima, 48 odsto preferira prvu opciju, ostali bi pregovarali. Zanimljivi su odgovori na pitanje "Kako mislite da specijalna operacija u Ukrajini napreduje?" Samo 12% je reklo "Uspešno", 49% "Relativno uspešno", 20% "Relativno neuspešno", a 8% "Vrlo neuspešno".

Volkov je izdvojio tri faktora koji utiču na stav ruskog stanovništva prema ratu u Ukrajini. Prvi je ekonomija i blagostanje.

"Važno je razumeti da su ogromna sredstva potrošena da se podrži ovo raspoloženje, da se podrži uverenje da je, uopšteno, situacija stabilna. Mnogima se čak i prestala pogoršavati", rekao je Volkov.

Situacija na ratištu je važan faktor, ali javnost nije upoznata s brojem poginulih i ranjenih ruskih vojnika, tvrdi dalje Volkov, navodeći da ipak “nepomičnost rata” igra sve važniju ulogu u kontekstu negativnih informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.