Šok za Rusiju: Treći brutalan napad HIMARS-a; Razneseni su, bukvalno

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 11:54

Šok za Rusiju: Treći brutalan napad HIMARS-a; Razneseni su, bukvalno

Ruske trupe iz 155. pomorske pešadijske brigade tokom okupljanja na otvorenom, usred bela dana, pogođene su bacačem HIMARS ukrajinske vojske.

Kako je preneo Forbs, ukrajinski dron primetio je marince okupljene u Olenivki, oko 13 kilometara istočno od linije fronta na istoku zemlje.

Ukrajinci su na njih ispalili dve rakete M30/31 na GPS navođenje. Navodno je poginulo 19 Rusa, uključujući jednog pukovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i još dva oficira.

To je treći sličan napad ove sedmice. "Ovo više nisu izolovane greške", piše ruski ratni bloger nadimka Military Informant. "Ovo je sada već dijagnoza", dodaje on.

Podsetimo, ukrajinske snage su 20. i 21. februara locirale dva odvojena velika skupa ruskih vojnika u dometu bacača HIMARS i napale ih.

U prvom napadu meta su bili vojnici 39. brigade u naselju Trudivske na istoku Ukrajine, koji su se postrojili zajedno sa zapovednikom, pukovnikom Musajevom kako bi im se mogao obratiti general-major Oleg Lvovič Mojsejev.

Mojsejev je navodno bio na putu prema njima kada je iznad njih preleteo ukrajinski dron, a Ukrajinci su otvorili vatru iz HIMARS-a. Front se nalazi samo tridesetak kilometara zapadno, oko Vuledara, a HIMARS-i rakete M30/31 imaju domet od preko 90 kilometara.

Snimci i fotografije koje su snimili preživeli prikazuju gomilu poginulih. Navodno je ubijeno 65 vojnika, uključujući samog Musajeva. "Postrojili su ih na otvorenom polju", prigovarao je jedan preživeli dok je snimao scenu. "J***ni zapovednici."

Odmah sledećeg dana dve grupe ruskih trupa opet su se okupile na otvorenom za obuku i inspekciju. Dve odvojene formacije iz 328. pukovnije, 810. pomorske pešačke brigade i 81. pukovnije okupile su se u parku prirode Oleški pesci, samo tridesetak kilometara južno od mostobrana ukrajinskih marinaca u selu Krinki, na levoj obali reke Dnjepar.

I njih je locirao ukrajinski dron, a artiljerija je naciljala metu. Navodno je poginulo oko 60 Rusa.

Treći napad bacačima HIMARS na okupljanje, koje se praktično može nazvati paradom, dogodilo se samo šest dana kasnije. "Oni ne mogu naučiti lekciju", žalio se drugi ruski bloger Oleg Carev. Teško je objasniti zašto Rusi nastavljaju ovako da se postrojavaju u dometu HIMARS-a, ali samo dok ne shvatimo raspad sistema u ruskom vojnom vođstvu i obuci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.