Šojgu: Neprijatelj nije uspeo

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 12:26

Šojgu: Neprijatelj nije uspeo

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio danas da je ukrajinska kontraofanziva nije ostvarila svoj cilj, niti u jednom pravcu.

"U suštini, neprijatelj nije postigao ciljeve, ni u jednom pravcu. To svedoči o veštinama naših boraca kao i to da su podbacila očekivanja od zapadnog oružja", rekao je Šojgu na brifingu sa vojnim zvaničnicima.

Prema njegovim rečima, kijevski režim na insistiranje Zapada zahteva od komande ukrajinske vojske da napreduje, uprkos značajnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gubicima.

Istovremeno, dodao je ministar, Kijev "pokušava da kompenzuje svoju nesposobnost da ostvari uspeh na kopnu na račun terorističkog granatiranja civilnih objekata, želeći da tako ostvari propagandni efekat“.

Šojgu je takođe istakao da ruska vojska nastavlja da nanosi efikasan vatreni poraz neprijatelju, što značajno smanjuje ofanzivni potencijal Oružanih snaga Ukrajine.

"Ruski PVO sistemi u junu su oborili 158 projektila višecevnog raketnog sistema 'hajmars', 25 raketa 'storm šedou' i 386 ukrajinskih dronova", naglasio je ministar.

Šojgu je još istakao da je ruska vojska uništila 16 tenkova "leopard" što praktično iznosi 100 odsto vozila tog tipa koje su Portugalija i Poljska poslale Oružanim snaga Ukrajine.

On je dodao da je u toku formiranje rukovodećih organa Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga, a istovremeno sa kompletiranjem osoblja vrši se planirana isporuka naoružanja, vojne i specijalne tehnike, kao i obuka vojnika i koordinacija jedinica.

"U skladu sa ukazom predsednika o povećanju brojnosti Oružanih snaga, formiraju se organi upravljanja Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga, kombinovana vojska i armijski korpus", rekao je Šojgu.

Ministar je dodao i da leteći radari A-50, koji učestvuju u specijalnoj operaciji, treba da se modernizuju kako bi se povećala efikasnost rešavanja problema.

"Razmatraju se dva pitanja. Prvo se odnosi na ispunjavanje ugovora za remont i modernizaciju aviona A-50 od strane taganrogskog avio-naučno-tehničkog kompleksa ‘G. M. Berijev’. Ovi leteći radari se koriste u specijalnoj vojnoj operaciji. Pravovremena modernizacija ovih avijacijskih kompleksa značajno će povećati efikasnost grupa snaga u rešavanju zadataka", rekao je Šojgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.