Šojgu: Da vam objasnim... Odgovorićemo

Izvor: B92, 10.Avg.2023, 13:39

Šojgu: Da vam objasnim... Odgovorićemo

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu opisao je kako su pretnje sa kojima se Rusija suočava porasle od početka njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Među razlozima koje je ruski predsednik Vladimir Putin naveo za svoj napad na Ukrajinu bio je i taj što je to bio odgovor na proširenje NATO-a. Međutim, upravo je napad Rusije na Ukrajinu doveo do toga da se NATO još proširio na Finsku, a uskoro i na Švedsku, čime je još više na granici s Rusijom

U svom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govoru koji je u sredu objavilo rusko Ministarstvo odbrane, Šojgu nije rekao da je Rusija kriva za veći NATO, ali je naveo da ulazak Helsinkija, a uskoro i Stokholma, ozbiljno destabilizuje situaciju.

Šojgu je dodao da je verovatno da će postojati dodatne vojne grupe NATO-a i oružje koje će biti “sposobno da pogodi kritične ciljeve na severozapadu Rusije“. Takođe se žalio na militarizaciju Poljske, koja je postala, kako je rekao, “glavni instrument antiruske politike Sjedinjenih Država“, piše Njuzvik.

Portparol američkog Stejt departmenta, s druge strane, rekao je za Njuzvik da će Vašington “nastaviti da se fokusira na pomoć Ukrajini kako bi ona uspela na bojnom polju“.

“Naši saveznici i partneri su bili jasni. Posvećeni smo podršci narodu Ukrajine dok brani svoju zemlju od agresije Rusije“, navodi se u saopštenju. “NATO je sada ujedinjeniji nego što je bio decenijama”, dodato je na kraju.

Šojgu je takođe rekao i da je kupovina oružja od SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Južne Koreje uzela maha, što uključuje tenkove, artiljeriju i sisteme protivvazdušne sisteme odbrane, kao i borbene avione.

Nakon pristupanja Finske bloku, Šojgu je rekao da će Moskva jačati svoje snage na svojim zapadnim granicama, dok je ponovio stav Kremlja da “kolektivni Zapad vodi zastupnički rat protiv Rusije“.

On je dodao da je Ukrajina od početka rata dobila zapadne tenkove, oklopna borbena vozila, raketne bacače i protivvazdušne raketne sisteme.

Šojgu je takođe rekao da su se formacije NATO-a više nego udvostručile od početka rata u februaru. Dodao je da SAD “stalno podižu ulog, tražeći od svojih saveznika sve dalekometnije i smrtonosnije oružje“.

“Ove pretnje vojnoj bezbednosti Rusije zahtevaju blagovremen i adekvatan odgovor“, rekao je Šojgu u govoru, dodajući da će se o njima razgovarati tokom sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.