Snažan udar na Ruse: Uništeno 18 oklopnih vozila VIDEO

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 11:20

Snažan udar na Ruse: Uništeno 18 oklopnih vozila VIDEO

Ukrajinske snage uništile su 18 moskovskih oklopnih vozila tokom ruskog guranja na jug zemlje u subotu, prema Kijevu.

Sa druge strane ruske snage napreduju duž istočnih linija fronta.

Ruske snage izgubile su tri tenka u napadu na južni ukrajinski region Zaporožje, saopštila je ukrajinska Zapadna operativna komanda.

Ukrajinska vojska nije dala više detalja, ali je podelila snimak na kome se navodno vidi gađanje ruskih vozila duž južnog fronta. Video >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je takođe podelio Glavni štab zemlje.

Od oktobra, Rusija polako napreduje oko grada Avdijevke, u blizini regionalne prestonice Donjecka, grada Donjecka. Ukrajina je u subotu saopštila da se povlači iz naselja kako bi izbegla da njene snage budu okružene ruskim trupama.

"Naši vojnici su časno ispunili svoju vojnu dužnost, učinili sve što je u njihovoj moći da unište najbolje ruske vojne jedinice i naneli neprijatelju značajne gubitke u ljudstvu i tehnici", rekao je načelnik ukrajinske vojske general-potpukovnik. Oleksandr Sirski u saopštenju.

Rusija je saopštila da radi na uspostavljanju pune kontrole nad gradom i čišćenju poslednjih džepova ukrajinske kontrole. Istaknuti ruski vojni bloger Ribar rekao je u nedelju da ruske snage čiste i razminiraju područja pod kontrolom Moskve u Avdijevki.

Rusija je takođe vršila pritisak na odbranu severoistoka Ukrajine poslednjih nedelja.

Ali borbe se nastavljaju na jugu Ukrajine. Kijevska vojska saopštila je u nedelju da je odbila više desetina napada na svoje položaje oko sela Robotine u Zaporožju.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da je uništilo 70 ukrajinskih vojnika i borbeno vozilo pešadije duž dela fronta koji uključuje Robotine i obližnje selo Verbove.

U izveštaju Ribara u nedelju navodi se da su ruske jedinice napredovale do dva kilometra u nekim oblastima Zaporožja u poslednjih nekoliko sati, bez navođenja detalja.

Ruske snage napredovale su u zapadnom Zaporožju, ponovo zauzevši poziciju južno od Robotina, procenjuje američki istraživački centar, Institut za proučavanje rata (ISV). Nekoliko ruskih vojnih blogera izvestilo je o novoj ofanzivi Moskve oko sela i da snage Kremlja „aktivno napadaju naselje“, navodi se u najnovijem ažuriranju.

Ukrajina je preuzela kontrolu nad Robotine krajem avgusta u okviru svoje protivofanzive u leto 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.