Smenjena vlada Julije Timošenko

Izvor: RTS, 03.Mar.2010, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjena vlada Julije Timošenko

Na predlog poslaničke grupe Partije regiona, novoizabranog predsednika Viktora Janukoviča, Vrhovna rada Ukrajine izglasala nepoverenje Juliji Timošenko. Na tvrdnje da je odgovorna za katastrofalan privredni pad zemlje, premijerka optužila Janukoviča za vođenje "oštre antiukrajinske politike".

Vrhovna rada Ukrajine izglasala je nepoverenje vladi Julije Timošenko, na predlog poslaničke grupe Partije regiona, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čiji je lider novoizabrani ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Za smenu vlade glasalo je 243 od ukupno 450 poslanika Rade.

Uoči glasanja Julija Timošenko je sa govornice poručila da će ministri u slučaju izglasavanja nepoverenja odmah napustiti svoja mesta i da će njen tim preći u opoziciju, javila je agencija Itar-tas.

Izveštaj o odgovornosti dosadašnje vlade za lošu situaciju u zemlji na sednici parlamenta podneo je šef poslaničke grupe Partije regiona Nikolaj Azarov, koji se, prema navodima ruske agencije, smatra glavnim kandidatom za budućeg premijera.

Prema njegovim rečima, zemlja je doživela neuspeh u svim oblastima života, a Timošenkova je odgovorna za katastrofalan privredni pad.

"Ukrajina se našla u najžešćoj krizi, koju zemlja nije doživela za 20 godina", rekao je Azarov i dodao da je tužno stanje u svim privrednim granama, a posebno u poljoprivredi.

Timošenkova je, međutim, optužila Janukoviča za sprovođenje "oštre antiukrajinske politike od prvog dana" i, u obraćanju poslanicima, rekla da je njena vlada dobro radila u vreme svetske ekonomske krize.

"Zaštitili smo Ukrajinu od finansijskog kolapsa, od uništenja ključnih grana", rekla je Timošenkova tokom rasprave koja je prethodila glasanju, prenela je agencija RIA Novosti.

Obraćanje Timošenkove trajalo pet, umesto 45 minuta koliko joj po poslovniku pripada. Smenjenu premijerku neki poslanici dočekali aplauzim a neki zvižducima, prenosi RIA Novosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.