Slovačka: Ukrajina ne može prekoputa Rusije sedeti kao ranjena žrtva

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 19:18

Slovačka: Ukrajina ne može prekoputa Rusije sedeti kao ranjena žrtva

Predsednik Parlamenta Slovačke Peter Pelegrini je danas izjavio da Slovačka nikada neće podržati nasilno otcepljenje dela Ukrajine ili bilo koje druge zemlje.

On je takođe napomenuo da je zvanična politika Slovačke da se obnove prvobitne granice i teritorijalni integritet Ukrajine ako Ukrajina ne odluči drugačije.

Ukrajina "može sama da odluči da će neki deo teritorije prepustiti ruskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agresoru. Ali to mora da bude isključivo odluka ukrajinskog naroda, predsednika i vlade. A ako ne, onda je jedino rešenje ono koje će sačuvati teritorijalni integritet Ukrajine", kazao je Pelegrini u intervjuu češkom javnom radiju Radiožurnal.

Novi predsednik slovačkog parlamenta danas se u Pragu susreo sa predsednicima oba doma češkog parlamenta, Marketom Pekarovom Adamovom i Milošem Vistrčilom, s kojima se složio da je nužno da se i dalje pomaže Ukrajini i humanitarno i u oružju.

"Ja tvrdim da ako Ukrajina treba da sedne za pregovarački sto, onda mora da se oseća suvereno, a sa vojnog aspekta toliko jaka da prekoputa ruske strane ne bude nekakva ranjena žrtva s pištoljem prislonjenim na čelo", rekao je Pelegrini.

Nastavio je rekavši da "iz tog ugla gledano, vojna pomoć ima svoju svrhu: da Ukrajina može da sedi za stolom kao partner koji zastrašuje, koji ume da kaže da ako se ne dogovori mir ,rat će se nastaviti i nanositi dalje gubitke".

Slovački zvaničnik je ponovo objasnio da je njegova vlada zaustavlja vojnu pomoć Ukrajini samo iz skladišta Vojske Slovačke zato što je ono što je mogla dati već dala Ukrajini.

"Pomoć koja se zaustavlja to su, da tako kažem, samo neki ostaci iz skladšita. Nekoliko minobacača, nekoliko artiljerijskih granata. Ništa važno", rekao je on.

Pelegrini je kazao da će Slovačka nastaviti pružanje pomoći i podržavati sve komercijalne projekte.

"U Slovačkoj se proizvodi velika količina municije i zajedno s češkim preduzećima u Slovačkoj. Proizvode se haubice 'Zuzana' koje isporučujemo Ukrajini. Sve to će se nastaviti", rekao je on.

Peter Pelegrini rekao je da je Vlada Slovačke u sredu odobrila slanje Ukrajini nekoliko desetina novih i remontovanih sanitetskih vozila.

"Pomoć Ukrajini se intenzivno nastavlja, jedino se neće više prazniti skladišta slovačke vojske jer su već prazna", kazao je Pelegrini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.