Ukrajinska novinarka ekipi filma Parada: Trebalo bi vas sve streljati!

Izvor: Blic, 25.Okt.2012, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinska novinarka ekipi filma "Parada": Trebalo bi vas sve streljati!

Ekipa filma „Parada” doživela je nedavno neprijatnost na projekciji u ukrajinskom gradu Odesi, otkrio je za „Blic“ reditelj ovog ostvarenja Srđan Dragojević. Film se bavi LGBT populacijom što se, kako Dragojević kaže, nije dopalo jednoj novinarki.

- Na festivalu u Odesi imali smo zanimljivo iskustvo; naime, nakon filmske projekcije, tokom konferencije, jedna starija novinarka je ustala i počela da viče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da nas sve treba streljati zbog poruke filma. Većina novinara je oštro reagovala na ovaj ispad, te su gospođu ispratili napolje, iako smo mi insistirali da ostane - priča Srđan Dragojević.

"Parada" je, inače, počela da se prikazuje u Rusiji u trenutku kada je Madona pred ruskim sudom zbog propagiranja gej braka, a članice pank benda „Pusi rajot“ služe kaznu u surovim zatvorima.

Homofobija u Rusiji

Zakon o zabrani gej parade u sledećih 100 godina u Moskvi, koji je nedavno usvojen, samo govori u prilog tome da je stav ruske populacije nepromenjen. Čak 62 odsto populacije u Rusiji smatra pripadnike LGBT populacije za nemoralne, a osim zabrane parade, uvedene su i stroge kazne za „propagandu homoseksualizma”.

- Ja nisam bio na projekciji filma u Moskvi, tako da ne znam reakcije tamošnje publike. U tim krajevima sveta situacija je iznenađujuće nepovoljna po LGBT manjinu - kaže Dragojević.

Težinu tereta koji na leđima nosi „Parada“ u potpunosti ćemo shvatiti kada se prisetimo da je u Rusiji homoseksualizam smatran za krivično delo do 1993. godine, a do 1999. smatrao se za mentalnu bolest.

- Ne vidim da taj novi zakon koji je doneo ruski parlament, koji veli da je svako propagiranje homoseksualizma krivično delo, može da ugrozi distribuciju, pošto „Parada“ ne propagira homoseksualizam, već ljubav i toleranciju. A protiv toga ruski parlament još nije doneo zakon - kaže Srđan Dragojević za „Blic“.

Povezane vesti: "Parada" Srđana Dragojevica osvojila prvu nagradu za scenario Film "Parada" osvojio nagradu publike na festivalu u Frajburgu Srđan Dragojević: "Parada" bi mogla da dobije Oskara Biskup Uzinić: "Parada" izjadnačava žrtvu i agresora Crkva u Dubrovniku zabranila Dragojevićevu "Paradu"

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska novinarka ekipi "Parade": Treba vas sve streljati

Izvor: Vesti-online.com, 25.Okt.2012

Ekipa filma "Parada" doživela je nedavno neprijatnost na projekciji u ukrajinskom gradu Odesi, rekao je za "Blic" reditelj Srđan Dragojević. Film se bavi LGBT populacijom što se, kako Dragojević kaže, nije dopalo jednoj novinarki...Rusi nisu zabranili "Paradu", ali jesu film "Klip"  .."Na festivalu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.