Skandal: Rusija preduzima mere, ukrajinski sir kao srpski

Izvor: B92, 30.Nov.2018, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal: Rusija preduzima mere, ukrajinski sir kao srpski

Moskva -- Ruska veterinarska i fitosanitarna inspekcija optužila je srpsku firmu Sremska mlekara da je ilegalno izvozila ukrajinski sir na bazi biljnih masnoća u Rusiju.

Kako su naveli, zbog toga će preduzeti odgovarajuće mere.

Ta služba navodi da je tokom provera ustanovila da je srpsko preduzeće od januara do jula 2018. godine na teritoriju Rusije izvezlo 3,815 tona tog proizvoda.

"Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlja porekla je u carinskoj deklaraciji označena Srbija, a proizvodjać i izvoznik Sremska mlekara. Međutim, po informaciji Rosseljhodnadzora u istom periodu je iz Ukrajine u Srbiju bio izvožen sir na bazi biljnih masnoća. Adresa primaoca se podudara sa imenom srpske kompanije - Sremska mlekara DOO, Sremska Mitrovica, Srbija", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da iz uporednih analiza tih isporuka sledi da taj proizvod koji je srpska firma izvozila u Rusiju ima ukrajinsko poreklo.

Rosseljhoznadzor je tim povodom izrazio "ozbiljnu zabrinutost zbog tog slučaja" i ocenio da "postoje sve osnove za pretpostavke da se na sličan način mogu isporučivati i drugi 'zabranjeni' proizvodi ukrajinskog porekla".

Kako bi se sprečio uvoz zabranjene proizvodnje u Rusiju, ta služba je uputila veterinarskoj službi Srbije odgovarajući zahtev.

"U slučaju potvrđivanja nelegalne šeme isporuka 'zabranjenih' proizvoda iz Srbije, Rosseljhoznadzor će doneti odgovarajuće mere", dodaje se u saopštenju, ali se ne precizira koje.

Ministarstvo poljoiprivrede Srbije saopštilo je ovim povodom da će svi koji učesvuju u reeksportu robe biti najstrože kažnjeni.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.