Skakali smo kao zečevi, granate fijuču. Čuo sam škljocanje. Mislio sam da ću se upucati. Ali nisam mogao

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 13:44

"Skakali smo kao zečevi, granate fijuču. Čuo sam škljocanje. Mislio sam da ću se upucati. Ali nisam mogao"

CNN objavio intervjue sa troje zarobljenih ruskih vojnika koje ukrajinska Treća jurišna brigada drži u improvizovanom zatvoru u istočnoj Ukrajini.

Smešteni su, kako se navodi, u malim ćelijama bez sunčeve svetlosti, ali imaju pristup hrani, vodi i cigaretama. CNN nije naveo njihova prava imena kako ne bi trpeli posljedice po povratku u Rusiju.

“Anton”, ruski vojnik koji je bio smešten južno od Bahmuta, ispričao je da su granate puna tri dana letele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zviždale iznad njih pre nego što bi eksplodirale. "Skakali smo kao zečevi pod minobacačkim projektilima i bombama", opisao je on.

Čim bi zaspali, kako dalje navodi, ubrzo ih budila pucnjava i zvuk brundanja motora, a granatiranje je na kraju raznelo balvane koji su prekrivali jamu u kojoj su se skrivali. "Na ulazu je bio krater. A onda je utihnulo. Bila je mrtva tišina. A prijatelj mi je rekao, 'hajde da pobegnemo'", svedoči drugi zarobljenik, nazvan “Slava”.

Kakos u rekli, trčali su do druge jame preskačući kratere i tela raznesena na komade neprestanim granatiranjem. Mogli su da čuju vozilo i glasove ukrajinskih vojnika. “Anton” je imao jednu pušku i jednu granatu. Tvrdi kako je čuo škljocaj, a prema njemu su bačene dve granate.

Dubina rupe zaštitila ih je od eksplozije.

"Bilo je tiho neko vreme, a onda su se (Ukrajinci) vratili. Mislio sam da je to kraj", kaže “Anton”. Verovao je da će biti ili pogubljen ili brutalno mučen. "Prebacio sam pušku na način rada za pojedinačno ispaljivanje i mislio sam da ću se upucati. Ali nisam mogao", rekao je briznuvši u plač.

CNN navodi da su većina zarobljenih Rusa osuđenici, dovedeni na prvu liniju fronta pod vođstvom “Oluje Z”, jedinice ruskog ministarstva odbrane koja daje amnestiju ruskim osuđenicima ako pristanu na šestomjesečni boravak u Ukrajini.

Imali su, kao tvrde zarobljenici, smo dve nedelje obuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.