Situacija u Kijevu: antiruski apsurd i opozicija u stanju haosa

Izvor: Vostok.rs, 19.Feb.2014, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija u Kijevu: antiruski apsurd i opozicija u stanju haosa

19.02.2014. -

Srpski javni poslenik koji živi u Kijevu, predsednik Skupštine dijaspore Srba u regionu Dragan Stanojević karakteriše situaciju u prestonici Ukrajine kao najsloženiju od trenutka početka demonstracija. On je među onim kijevljanima koji danas nisu pustili decu u školu. Oni koji žive u centru uglavnom sede kod kuće, pošto se ne osećaju bezbedno, ističe naš sagovornik.

Gospodine Stanojeviću, ovih dana bivši visoki činovnik SAD Pol Krejg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Roberts optužio je za organizaciju protesta u Ukrajini Ciju. U svakom slučaju, umešanost zapadnih poslenika u događajima očigledna je od samog početka Evromajdana. Kako se to odražava na dešavanja?

- Meni kao Srbinu koji je preživeo sve to zajedno sa mojim narodom u Srbiji ovo je sve jako poznato da bismo mogli pisati scenario. Jasno je da iza svih tim operacija, svugde gde su ovakve revolucije stoje zapadni interesi, projekti, ljudi, pare i tako dalje. Međutim, na svim skoro televizijama i u Ukrajini, što je neverovatno prosto, postoji taj veliki rusofobski odnos, iza svakog dešavanja, iza svake žrtve vide ruski trag. Pa čak sam upravo čitao da su našli jednog demonstranta sa otsečenom glavom i sad navodno se tvrdi kako je to bio neki čečenski specijalac ruske armije. Dakle, zamislite do kog apsurda to dolazi! To su tehnologije. I ovde deluje jedna medijska kampanja koja je više antiruska, najmanje je objektivna, a najviše je, naravno, prozapadna.

Evromajdan odavno i glasno je tražio od opozicije jedinstvenog lidera. On se nije pojavio. Da li po Vašem mišljenju tri ključne opozicione figure poseduju nekakvu realnu kontrolu nad dešavanjima?

- Logično je ako dva meseca opozicija sve nešto pregovara, ništa se ne dogovara i ne postoji konkretan plan delovanja, normalno je da svi ti ljudi koji su tamo reaguju na svoj način. Verovatno su potpomognuti i nekim zapadnim finansijskim sredstvima, službama i tako dalje. Oni su shvatili da opozicija nema strategiju, nema uticaj, ona ne upravlja tim procesom. Demonstranti koji su izašli da mirno iskažu svoju volju su žrtve ekstremista koji sada drže sve u svojim rukama.

Sada sve više govore o tome da Ukrajina rizikuje da se pretvori u crnu rupu. Sve češće se ponavlja izraz građanski rat...

- Smatram da postoje veliki interesi u ovoj državi kako oligarha, tako i zapada. Ukoliko bi došlo do građanskog rata, onda bi oni svi izgubili. Oligarsima nije u interesu da crpe kapital samo iz jednog dela Ukrajine. Isto tako Zapad: ukoliko dođe do građanskog rata on bi izgubio uticaj na ovu vlast, a to znači da bi moglo da dođe do problema gde bi istočni deo i ostali delovi koji ne prihvataju ova dešavanja mogli da se istrgnu kontroli, a to znači da ne bi imali taj deo gde jeste sva industrija Ukrajine. Smatram da plan građanskog rata na teritoriji Ukrajine nije realan sa aspekta njihovih interesa. Jer da je njihov interes raspad ove države to bi bilo obezbeđeno kao što je urađeno u Srbiji. Ali oni ovde imaju utančani ukus i njihov cilj jeste da postave vladu kojom mogu da upravljaju, koja bi ustvari bila u njihovoj funkciji i koja bi imala kao zadatak konfrontaciju sa Rusijom.

Timur Blohin,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SRBI U PAKLU KIJEVA: Strahujemo za svoje živote!

Izvor: Kurir, 20.Feb.2014, 10:42

Kijevom lutaju naoružane ekstremističke grupe koje pucaju čak i na policiju. Većina građana ne izlazi iz domova, a decu ne puštaju ni u školu, priča Dragan Stanojević, predsednik Ujedinjene srpske dijaspore Evroazije, koji živi u Kijevu..KIJEV -  Srbi u Ukrajini već tri meseca, koliko traju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.