Sirovine za pripremu obroka za neuhranjenu decu 16 odsto skuplje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2022, 09:46

Sirovine za pripremu obroka za neuhranjenu decu 16 odsto skuplje

Cene sirovih sastojaka za pripremu terapijskih obroka za najteže neuhranjenu decu porašće do 16 odsto zbog ruske invazije na Ukrajinu i poremećaja na tržištu usled pandemije, procenjuje Agencija Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF).

Bez dodatnih finansijskih sredstava tokom narednih šest meseci, još 600.000 dece može ostati bez osnovne terapijske hrane gotove za jelo - visokoenergetske kaše napravljene od sastojaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji uključuju kikiriki, ulje, šećer i dodatne hranljive materije, prenosi Rojters.

UNICEF nije precizirao kolika bi veća sredstva bila potrebna za održavanje programa medicinskog tretmana neuhranjenosti kod dece. U izveštaju se navodi da kutija specijaline hrane koja sadrži 150 paketića - što je dovoljno za šest do osam nedelja tretmana kako bi se ozbiljno neuhranjeno dete zdravstveno oporavilo - košta u proseku oko 41 dolar.

Pored širih pritisaka na prehrambenu bezbednosti, uključujući i klimatske promene, rast cena bi mogao da dovede do "katastrofalnih" nivoa teške neuhranjenosti, upozorila je agencija UN za decu.

Ozbiljna iscrpljenost od neuhranjenosti, koja podrazumeva da su deca premršava za svoju visinu, pogađa 13,6 miliona dece mlađe od pet godina i dovodi do smrti jednog od petoro dece u toj starosnoj grupi.

Čak i pre rata i pandemije, dvoje od troje dece nije imalo pristup terapeutskoj hrani koja je neophodna za spasavanje njihovih života, saopštio je UNICEF.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.