Širom Ukrajine prijavljeni su veliki nestanci struje nakon ruskih udara

Izvor: Vostok.rs, 22.Mar.2024, 15:59

Širom Ukrajine prijavljeni su veliki nestanci struje nakon ruskih udara

Ruska vojska je preko noći pokrenula snažan talas vazdušnih i raketnih udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, tvrde zvaničnici u Kijevu. Ministarstvo odbrane u Moskvi još nije komentarisalo ove tvrdnje.
Izveštaji na terenu opisali su to kao najsnažniji napad tokom mnogo meseci. Jedan ruski raketni udar gađao je hidroelektranu Dnjepar (HE) u gradu Zaporožju koji je pod kontrolom Ukrajine, navodi Ukrhidroenergo. Kompanija je saopštila da je objekat pogođen i da na licu mesta bukti požar. Zvaničnici su insistirali da "nema opasnosti od proboja" brane i da je situacija pod kontrolom. Igor Sirota, direktor Ukrhidroenerga, ocenio je razmere štete kao velike, navodeći da „od sada gubimo stanicu“. Čini se da video snimci i fotografije koje kruže društvenim mrežama pokazuju požar na brani pored HE Dnjepar. U objavi na Fejsbuku u petak, ukrajinski ministar energetike German Galuščenko naveo je da je cilj Rusije „ne samo da ošteti, već i da pokuša ponovo, kao prošle godine, da izazove veliki kvar energetskog sistema zemlje“. „Nažalost, postoje uticaji i štete na objektima za proizvodnju električne energije, prenosnim i distributivnim sistemima u različitim regionima“, napisao je on, napominjući da je prekinut jedan od dalekovoda koji je povezan sa ruskom nuklearnom elektranom Zaporožje. Zaporoška oblast se pridružila Rusiji na referendumu u jesen 2022. godine. U međuvremenu, zabeleženi su masovni nestanci struje u drugim delovima zemlje, uključujući regione Harkov, Odesu, Dnjepropetrovsk, Vinicu, Lavov, Ivano-Frankivsk i Nikolajev. Prema rečima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Moskva je u baražu upotrebila više od 60 dronova i skoro 90 projektila različitih tipova. Gradonačelnik Harkova Igor Terehov izjavio je da je u gradu bilo 15 eksplozija, prijavivši probleme sa vodosnabdevanjem, dok su semafori i električni transport potpuno onemogućeni. Šef Odeske oblasti Oleg Kiper izjavio je da je zbog ruskih udara oko 53.000 ljudi ostalo bez struje, i da se radi na sanaciji štete. Komentarišući najnovije udare, ruski poslanik Mihail Šeremet izjavio je da su oni odgovor na ukrajinske napade na ruske civile u Belgorodu i drugim pograničnim oblastima, u kojima je poginulo na desetine civila. Moskva je počela da gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu u jesen 2022. u znak odmazde za bombardovanje strateškog Krimskog mosta u oktobru iste godine. Iako je Kijev u početku negirao odgovornost, kasnije je tvrdio da je cilj napada bio da podriva rusku logistiku. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.