Sijarto potvrdio: Porošenko planirao da se sastane sa Orbanom

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 16:50

Sijarto potvrdio: Porošenko planirao da se sastane sa Orbanom

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potvrdio je danas da je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko planirao da se sastane sa Viktorom Orbanom.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je ovo predstavila kao opravdanje za zabranu Porošenku da napusti zemlju.

Orban se naširoko smatra liderom EU koji je najviše naklonjen Kremlju, a njegova zemlja je više puta opstruirala pomoć Ukrajini i sankcije Rusiji, navodi Kijev independent. SBU je 2. decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštila da je zatražila od parlamenta da poništi Porošenkov zahtev da napusti Ukrajinu, uz objašnjenje da ruske obaveštajne službe planiraju da iskoriste sastanak u propagandne svrhe.

Zbog vanrednog stanja ukrajinskim muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je da napuštaju zemlju, izuzev posebnih okolnosti ili službene dozvole. Sijarto je rekao da je planirani sastanak inicirao Porošenko i napomenuo da Orban rado pregovara sa bilo kim, uključujući i strane bivše lidere.

"Dakle, ako je bivši predsednik Porošenko razmatrao takvu priliku, mi nismo želeli da tome stanemo na put“, rekao je Sijarto tokom saslušanja u mađarskom parlamentu. Porošenko je 1. decembra rekao da su ga graničari sprečili da napusti zemlju, iako je prethodno dobio zvaničnu dozvolu.

Zamenik predsednika ukrajinskog parlamenta Oleksandar Kornijenko, objavio je kasnije tokom dana video u kojem kaže da je Porošenko imao legitiman razlog da mu se prvobitno odobri da napusti zemlju, ali da je dobio pismo sa oznakom "za službenu upotrebu“, zbog čega je povučeno odobrenje.

Kornijenko je rekao da ne može da otkrije šta piše u pismu. Nejasno je da li pismo na koje se Kornijenko poziva sadrži zahtev SBU. Porošenko je tvrdio da je otkazivanje bilo iz političkih razloga i nagovestio da je odluka došla iz najviših političkih krugova.

Bivši predsednik i lider opozicione partije „Evropska solidarnost“, rekao je da je njegov razlog za putovanje van Ukrajine bio da ode u Poljsku i pomogne u pregovorima oko okončanja tekuće blokade poljskih kamiondžija, a zatim u SAD da se sastane sa predsedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsonom.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, rekao je u odgovoru na izjavu SBU od 2. decembra da "Mađarska ne želi da igra bilo kakvu ulogu u unutrašnjoj političkoj borbi predsednika (Volodimira) Zelenskog”.

Kovač je incident označio kao "indikaciju da Ukrajina još nije spremna za članstvo u Evropskoj uniji“. Budimpešta je više puta upozoravala da neće podržati pokretanje pregovora Ukrajine o članstvu u EU, tokom predstojećeg samita Unije ovog meseca.

Porošenko, koji je izabran za predsednika 2014. godine, izgubio je kandidaturu za reizbor 2019. od Zelenskog u ogorčenoj kampanji koja je često uključivala lične napade. Bivšem predsedniku je ranije bilo zabranjeno da napusti Ukrajinu u maju 2022. na samit NATO-a, ali mu je na kraju dozvoljeno da napusti zemlju iz trećeg pokušaja, podseća kijevski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.