Sergej Hruščov rekao zašto je njegov otac Ukrajini dao Krim

Izvor: Blic, 05.Sep.2017, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej Hruščov rekao zašto je njegov otac Ukrajini dao Krim

Sergej Hruščov, sin nekadašnjeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova, rekao je da je odluka da se Krim 1954. preda Ukrajini bila ekonomska odluka.

- Moj otac je Ukrajini dao Krim zato što je on naslonjen na Ukrajinu. Kada su počeli da vode računa o ekonomiji i da kopaju kanal, koji je sada nažalost zatrpan, Državna planska komisija je smatrala da bi bilo bolje da se sve vodi pod jednim pravnim licem pa su Krim dali Ukrajini, kao i mnoge druge regione - rekao je Hruščov >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << televiziji 112 Ukrajina, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, u toj odluci nije bilo "politike", kao ni "pokušaja da se odobrovolji ukrajinska birokratija" ni "poklona" njegovoj majci.

- To je bila ispravna odluka. Krim je počeo da se podiže, zasađeno je mnogo vinograda - rekao je Hruščov.

Krim je 19. februara 1954. odlukom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR predat Ukrajinskoj SSR.

Deo Ukrajine je ostao posle raspada SSSR, a pripojen je Rusiji posle referenduma 2014.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.