Sedam čudesa Ukrajine

Izvor: B92, 22.Jan.2016, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam čudesa Ukrajine

Svima je poznato da postoji sedam svetskih čuda, ali malo ko zna da Ukrajina ima svojih sedam turističkih čuda.

Hajde da krenemo na kratku ekskurziju i da ih upoznamo.

Rezervat pokriva ukupnu površinu od 121 hektara, uključujući reku Smotrič, stari grad Kamjanec, kao i kanjon Smotriča, most, kompleks od Starog i Novog zamka.

Simbol grada Kamjanec jeste Stara tvrđava izgrađena još u 17. veku. Tvrđava se sastoji od 11 kula i svaka od njih ima svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naziv i svoju istoriju. Najveća kula se zove Papska pošto je njenu izgradnju finansirao rimski papa Julije Drugi. Ona se još zove Karmeljukova, pošto je tu bio tri puta zarobljen nacionalni ukrajinski heroj Ustim Karmeljuk.

Pravoslavna svetinja koju su izgradili još u vreme vladavine kneza Jaroslava 1051. godine monasi Antonije i Teodosije u pećinama.

U 11. veku ova lavra je faktički bila centar širenja hrišćanstva u Kijevskoj Rusi. Ona je preživela Prvi i Drugi svetski rat, sovjetsko ateističko uništavanje. 1990. godine Lavra je upisana u spisak Svetske kulturne baštine Uneska.

Hotin je jedan od najstarijih gradova u Ukrajini. Osnovao ga je u 10. veku knez Vladimir Veliki. Hotin je bio jedan od zaštitnih gradova u Galicko-volinskoj kneževini. U 13. veku drvena utvrđenja Hotina su zamenjena kamenim.

Hotin je preživeo mnoga razaranja. Danas je ovaj grad jedan od najvećih u Černiveckoj oblasti. U hotinskoj tvrđavi je snimljeno mnogo istorijskih filmova «Ajvanho», «Zahar Berkut», «Strele Robina Huda», «Tri musketara».

Ukupna površina parka je 154,7 hektara. Park se nalazi na kraju drevnog grada Umanja (Čerkaska oblast). Park je osnovao 1796. godine bogati Poljak Stanislav Potocki u čast svoje supruge Sofije i poklonio joj na njen Dan anđela (u Ukrajini se ne slavi slava, ali svaki čovek slavi dan sveca čije ime on nosi, što se zove Dan anđela) u maju 1802. godine. Sofija je zamislila park da bude tematski – park ima priče iz grčkih legendi – tu je i lavirint Minotaura, Atina sa Apolonom i park ruža. Park je otvoren za posetioce i podjednako lep u bilo koje vreme godine.

Jedna od najvećih hrišćanskih svetinja u istočnoj Evropi, istorijski centar Kijevske mitropolije.

Prema letopisu „Povist vremenih lit“ Sofijski sabor je izgrađen 1037. godine. Sabor je bio centar života Kijevske Rusije, tu su se okupljali ljudi da donesu najbitnije državne odluke, ovde su se venčavali knezovi, tu je bila proglašena nezavisnosti Ukrajine. Pretrpela je mnoge teške istorijske periode, ali je ipak preživela. 1990. godine kompleks oko Sofijskog manastira je upisan u spisak Svetske kulturne baštine Uneska.

Drevni grčki grad-država na teritoriji savremenog grada Sevastopolja (Krim).

Hersones je star 2500 godina. Ostaci drevnog grada Hersonesa su uključeni u spisak Svetske kulturne baštine Uneska. Za posetioce su zanimljivi pošto nas vraćaju u vreme drevne Grčke, ali u isto vreme tipično grčki motivi se ovde na jedan harmoničan način mešaju sa slovenskim ornamentima i kulturom.

Hortica je najveće ostro na reci Dnipro. Ukrajinski kozaci su ga izabrali kao centar za Zaporošku Sič – centar borbe za nezavisnost na ukrajinskim teritorijama. Zanimljivo je da su na Hortici predstavljeni delovi iz svih zona Ukrajine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.