Sberbanka nastavlja međunarodnu ekspanziju

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sberbanka nastavlja međunarodnu ekspanziju

02.12.2012. -

Sberbanka je izvršila pravi prodor na svetsko tržište. Najveća finansijska organizacija u Rusiji je kupila deonice od ukrajinske Volksbank i turske Denizbank. IPO Sberbanke,  prema mišlenju mnogih autoritativnih ekonomista, postao je jedan od najuspešnijih ove godine. Rukovodstvo kompanije je uvereno da time njena međunarodna ekspanzija tek počinje.

1300 odelenja i filijala u 16 zemalja, više od 50 milijardi dolara stranog kapitala - to su današnji rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << međunarodne delatnosti Sberbanke  Rusije. Najveća finansijska organizacija u zemlji aktivno osvaja međunarodno tržište, te je uspela u tome, - izjavio je zamenik predsednika uprave Sberbanke Sergej Gorkov.

- Aktivno se razvijamo u Belorusiji. Bez obzira na krizu, uspeli smo ne samo da sačuvamo naše osnovne položaje na tržištu, već smo dosta uspešni i sa gledišta profita. U Ukrajini takođe se aktivno razvijamo. Verovatno ćemo ove godine biti 12. ili 13., planiramo da ćemo u naredno vreme ući u 10 najvećih banki.

Bliski susedi nisu jedini partneri Sberbanke. Ove godine je prva u Rusiji komercijalna banka izdala kredit Indiji, kao i kupila deonice od ukrajinske Volksbank i turske Denizbank. Prema rečima Sergeja Gorkova, poslednja može da donese na rusko tržište neke novitete, jer je jedan od uslova kupovina deonica turske organizacije bio izvoz tehnologija, - istakao je Sergej Gorkov.

- U Turskoj smo videli mnogo interesantnih stvari, kada smo nabavljali Denizbank, jer je tursko tržište veoma razvijeno sa gledišta usluga. Naprimer, po nivou karata ono ima najveći koeficijent u svetu. S obzirom na to, što je Turska uglavnom bazirana na malom i srednjem biznisu, oni imaju mnogo usluga namenjenih poljoprivredi. Vidimo da te usluge mogu da budu primenjene i u Rusiji.

Međutim, i uhodane ruske tehnologije su dokazale svoju efikasnost van Rusije. Zato će najuspešnije usluge Sberbanke biti pristupačne i stanovnicima susednih zemalja.

- Već izvozimo naše tehnologije. U ZND smo već izvezli tehnologiju u Ukrajinu, Kazahstan i u Belorusiju, to je «kreditna fabrika». Mogu da kažem da u većini zemalja one su uspešne, ali je to samo prvo iskustvo. Iduće godine ćemo imati pravu predstavu o tom projektu. Međutim, dobri rezultati su već vidljivi.

Nova tržišta otvaraju nove mogućnosti, ali pored toga i traže usavršavanje tehnologije upravljanja. To je upravo problem, kojim će se Sberbanka baviti iduće godine. Zato 2013. ona ne planira da širi svoju prisutnost u drugim zemljama, već će se usredsrediti na poboljšanju kvaliteta usluga.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.