Savet Rusije: Ukrajina mogla da izazove sukob u Kerču

Izvor: B92, 10.Apr.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Rusije: Ukrajina mogla da izazove sukob u Kerču

Moskva -- Savet Ruske Federacije saopštio je da su ukrajinski brodovi prekršili pravila navigacije prilikom kerčkog incidenta.

Kako se navodi, ukrajinski brodovi su mogli da izazovu sukob između Rusije i Ukrajine u koji bi se možda umešao NATO.

“Prolazak ukrajinskih brodova kroz Kerčki moreuz nije pitanje balansa snage niti prisustva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO-a u regionu Crnog mora. To je isključivo problem nepostupanja Ukrajine u skladu s postojećim procedurama koje su dobro poznate i uspešno su korišćene do novembra 2018. godine. Pokušaj Ukrajine da zaobiđe ove procedure imale su rizik da izazovu vojni sukob između Rusije i Ukrajine u koji bi se možda umešao NATO", navodi se u saopštenju Saveta, prenosi TAS.

Kerčki incident dogodio se 25. novembra, kada su ruski brodovi presreli ukrajinske brodove koji su ušli u ruske teritorijalne vode u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno i Azovsko more.

Tom prilikom zaplenjena su tri ukrajinska broda, a članovi posada su uhapšeni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RT: Ukrajinski avanturizam u Crnom moru rizikuje uvlačenje NATO-a u sukob s Rusijom - Savet Federacije

Izvor: Vostok.rs, 11.Apr.2019, 07:47

Izvor: Vostok / RT Podrška NATO-a ohrabruje nesmotrenost Ukrajine u odnosima s Rusijom. Ali takva provokacija mogla bi dovesti do rata u kojem bi se mogao uključiti i sam NATO pod vođstvom SAD-a, saopštio je Savet Federacije Rusije. Ruski senatori su objavili zajedničko saopštenje posvećeno...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.