Satelitski snimci su dokaz: Rusi imaju ogroman problem FOTO/MAPA

Izvor: B92, 09.Avg.2023, 20:51

Satelitski snimci su dokaz: Rusi imaju ogroman problem FOTO/MAPA

Najnoviji satelitski snimci otkrivaju da Rusiji ponestaje tenkova nakon velikih gubitaka Ukrajine, piše "The Telegraph".

Skoro polovina vozila iz sovjetske ere držanih u njegovom najvećem poznatom vojnom skladištu je otišla od početka invazije, nastavlja "The Telegraph".

Satelitski snimci pokazuju da je skladište na otvorenom u udaljenoj Burjatiji, u istočnom Sibiru, izgubilo oko 40 odsto tenkova i oklopnih vozila u kojima se ranije nalazilo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Javno dostupne slike od oko pet meseci pre nego što su ruske trupe prešle u Ukrajinu u februaru 2022. pokazale su oko 3.840 vozila iz sovjetske ere u postrojenju u Vagžanovu.

Do novembra je izgledalo da je samo 2.600 vozila ostalo na ogromnoj lokaciji koja se prostire na oko četiri kvadratne milje.

Rusija je navodno počela da ponovo uvozi delove za tenkove i rakete koji su ranije prodati Indiji i Mjanmaru u očiglednom pokušaju da unapredi starija vozila, poput onih uskladištenih u Burjatiji, pre nego što ih pošalje da se bore u Ukrajini.

Prema pravilima ruske vojske, različite vrste naoružanja i vozila bi trebalo da se čuvaju u različitim objektima, počev od specijalizovanih skladišta sa grejanjem i ventilacijom do negrejanih hangara i otvorenih skladišta.

Obično se najstarije, manje vredne vrste oružja čuvaju napolju. Uralvagonzavod, jedina ruska fabrika tenkova koja takođe proizvodi vagone, autobuse i metro vagone, saopštila je krajem juna da je zaustavila svu nevojnu proizvodnju kako bi se fokusirala isključivo na proizvodnju tenkova.

Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije, a sada jedan od najviših zvaničnika zaduženih za vojnu proizvodnju, predložio je u martu da Rusija počne da proizvodi 1.500 tenkova godišnje. Ali vojni analitičari su doveli u pitanje njegove prognoze, tvrdeći da Rusija nema kapacitet da proizvodi više od nekoliko desetina do nekoliko stotina tenkova godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.