Šansa za Vaskršnje primirje je skoro nula s obzirom na poziciju Kijeva — Ruska pravoslavna crkva

Izvor: Vostok.rs, 12.Apr.2023, 20:34

Šansa za Vaskršnje primirje je skoro nula s obzirom na poziciju Kijeva — Ruska pravoslavna crkva

  Bilo bi čudno da Ruska pravoslavna crkva predlaže Vaskršnje primirje u zoni specijalne vojne operacije, jer su šanse da Kijev to pozitivno primi „slične nule“, rekao je Vahtang Kipšidze, zamenik predsednika javnosti Ruske pravoslavne crkve odeljenja za odnose u sredu.
"Uprkos predlogu Njegove Svetosti Patrijarha da se proglasi primirje za Božić i činjenici da su ovaj predlog u potpunosti podržale ruske vlasti, ukrajinska strana nije izrazila saglasnost ili spremnost da podrži ovu inicijativu. Stoga bi bilo čudno sada da iznesemo isti predlog, s obzirom da je šansa za pozitivnu reakciju suprotne strane nula“, rekao je Kipšidze na konferenciji za novinare odgovarajući na upite novinara. Primirje zahteva da obe strane pristanu; ne može biti jednostrano, naglasio je on. Prošle nedelje, Leonid Sevastjanov, predsednik Svetskog saveza ruskih staroveraca, rekao je, pozivajući se na lični razgovor sa papom Franjom, da je papa predložio dvonedeljni prekid vatre u zoni borbenih dejstava u Ukrajini i novim ruskim regionima počev od 9. aprila. za Vaskršnje proslave katolika i ruskih pravoslavaca. Posle toga, Putinov sekretar za štampu je odbio da komentariše ove izveštaje jer nije bilo direktnih izjava Vatikana. Od početka vojne operacije Kijeva u Donbasu 2014. godine, prekidi vatre su više puta proglašavani na velike praznike, uključujući i verske, u okviru pregovaračkog procesa iz Minska. Većinu njih narušile su ukrajinske trupe u prvim satima. Početkom ove godine, režim u Kijevu nije prihvatio ruski predlog o prekidu vatre tokom božićnih praznika i nastavio je granatiranje, pri čemu je Donjeck bio pod posebno teškom vatrom. Ove godine katolički Vaskrs je pao 9. aprila, dok ga Ruska pravoslavna crkva proslavlja nedelju dana kasnije, 16. aprila. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvest

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.