Samo jak kolektivni imunitet štiti od epidemije malih boginja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2019, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo jak kolektivni imunitet štiti od epidemije malih boginja

Skoro u svim zemljama u okruženju vlada epidemija malih boginja - Severna Makedonija, BiH, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, a epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta "Batut" kaže da je moguće da se i kod nas "unese" infekcija, ali da se održavanjem jakog kolektivnog imuniteta može sprečiti pojava epidemije.

Ona je naglasila da je opasnost od "unošenja" bolesti realna ne samo za ovu već i za sve druge infekcije zbog putovanja i stalne pokretljivosti stanovništva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Ove godine imali smo četiri importovana slučaja malih boginja iz Rusije, Ukrajine, Austrije i Rumunije, međutim nije došlo do daljeg širenja epidemije u našoj populacija, jer je jak kolektivni- zaštitni imunitet", rekla je Tepavčević za Tanjug.

Ona je apelovala na sve roditelje da vakcinišu decu, kako je predviđeno kalendarom za vakcinaciju, jer je to važno da se održi i ojača kolektivni imunitet.

"Uloga svih nas je da i dalje bude visok obuhvat kada je u pitanju imunizacija. Da roditelji čija deca treba da se vakcinišu savesno i na vreme vode svoje mališane da prime vakcinu. Na taj način se jača kolektivni imunitet i bićemo bezbedni ako neki inportovan slučaj dođe u našu zemlju da se virus ne bi širio", navela je ona.

Do kraja prošle godine obuhvat MMR vakcinom protiv malih boginja, rubele i zaušaka je bio 93,4 odsto, a pre epidemije koja je izbila 2017. godine obuhvat je bio 81 odsto.

Posebno je značajan napredak ostvaren je u Beogradu i Nišu gde je vakcinisano tek nešto više od 60 odsto mališana, a sada je blizu 95 odsto.

"Tokom ove godine nismo primetili bilo kakve zastoje u redovnom sprovođenju imunizacije, tako da se nadamo da će svi izveštaji do kraja ove godine pokazati još bolje rezultate a tome i svedoči prekid epidemije u našoj zemlji", navela je ona.

U Srbiji je epidemija malih boginja buknula oktobru 2017. godine i do kraja avgusta kada je završena od malih boginja je obolelo skoro 6.000 ljudi i bilo je 15 smrtnih slučajeva.

"Tokom ove epidemije smo prijavili prvi smrtni ishod od malih boginja godina nakon 20 godina. Na žalost na bolniji način smo shvatili kako male boginje mogu da budu izuzetno opasno obolenje koje može da odnese živote", pojasnila je ona.

Širom Evrope prijavljeno je oko 100.000 slučajeva malih boginja. Skoro sve evropske zemlje su prijavile prisustvo virusa malih boginja na svom području, čak i neke zemlje gde je virus bio eliminisan.

"Epidemije se nalaze svuda oko nas. Mi smo jedina zemlja u Evropi koja je imala epidemiju većih razmera i koja je uspela da je zaustavi, jer je porasla svest o značaju vakcinacije", zaključila je Kisić Tepavčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

HITAN APEL STRUČNJAKA! Opasnost od epidemije MALIH BOGINJA sve veća, a samo jedna stvar je MOŽE SPREČITI

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Sep.2019

Skoro sve evropske zemlje prijavile prisustvo virusa na svom području..Skoro sve zemlje u okruženju su proglasile epidemiju malih boginja - Severna Makedonija, BiH, Hrvatska, Rumunija i Bugarska, a epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta "Batut" kaže da je moguće da se i kod nas "unese"...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.