Šalju vojsku i kreću u najveću bitku: Rusi će pasti?

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 19:14

Šalju vojsku i kreću u najveću bitku: Rusi će pasti?

Žestoke borbe za grad Avdejevku, koji se nalazi na istoku Ukrajine, traju mesecima.

Sada je brigadni general Oleksandr Tarnavski potvrdio da se na liniju fronta šalju sveže snage, piše Telegraf.

"Jačamo liniju blokade, postavljamo dodatne vatrene pozicije i koristimo nove snage, nemamo izbora, nastavlja se isporuka logistike", rekao je on.

On je dodao da ruske snage pokušavaju da osvoje grad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Donjeckoj oblasti "po svaku cenu i što je pre moguće“.

Sve su češće informacije o nedostatku ljudstva i municije u ukrajinskim snagama, a situacija je sve teža. Takva odluka Kijeva povećava šanse za još jednu dugu i iscrpljujuću bitku, poput one za obližnji Bahmut.

Vrlo je verovatno da se radi o 3. brigadi ukrajinske armije, jednoj od najboljih jedinica koja je bila u rezervi i obučena na zapadnom naoružanju, koja bi sada trebalo da spreči dalje napredovanje agresora.

Rusi trpe velike gubitke u Avdejevki, ali ne odustaju od napada. Iako su stalno u ofanzivi, ne uspevaju da ostvare veće teritorijalne dobitke. Predviđa se da će na kraju ipak pasti, a s obzirom na to da je Putinu potrebna pobeda koja će odjeknuti, pretpostavka je da će koncentracija ruskih snaga biti upravo na tom gradu kako bi se ostvarila važna pobeda jer su neki putevi snabdevanja takvi da ukrajinska vojska može biti odsečena od Avdejevke, a to bi takođe bila jaka baza za dalje napredovanje.

Mnogi analitičari smatraju da je konačno razdvajanje Zelenskog i Zalužnog izazvano upravo sukobom oko opravdanosti odbrane Avdejevke, dok je Sirski izrazio spremnost da se bori za Avdejevku i po najveću cenu.

Kako god bilo, iz ovog ukrajinskog grada, koji je pre rata imao nešto više od 30.000 stanovnika, i dalje će stizati tužni izveštaji koji će govoriti o velikom broju poginulih na obe strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.