Sakašvili sleteo u Kijev: Stigla i poslednja informacija - prošao je pasošku kontrolu

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2019, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sakašvili sleteo u Kijev: Stigla i poslednja informacija - prošao je pasošku kontrolu

Bivši predsednik Gruzije i bivši guverner Odeske oblasti Ukrajine Mihail Sakašvili sleteo je na aerodromu "Borispolj" u Kijevu i prošao pasošku kontrolu, prenela je televizija "Rustavi 2".

Sakašvili je stigao letom iz Varšave, gde je deportovan u februaru 2018. godine nakon oduzimanja ukrajinskog državljanstva.

Predsednik Ukrajine Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zelenski u utorak je ukazom vratio Sakašviliju ukrajinsko državljanstvo. Posle toga je Sakašvili izjavio da se u sredu vraća u Ukrajinu.

Granična služba Ukrajine je saopštila da više nema osnova da mu se brani ulazak u zemlju.

Sakašvili je napustio rodnu Gruziju 2013. godine, gde je protiv njega pokrenut niz krivičnih postupaka, a po nekima je u odsustvu osuđen na zatvorske kazne.

U proleće 2015. godine Sakašvili je ušao u ukrajinsku politiku, kada ga je predsednik Ukrajine Porošenko imenovao za gubernatora Odeske oblasti, nakon što je dobio ukrajinsko državljanstvo.

Međutim, već u novembru 2016. godine Porošenko je Sakašvilija otpustio, rekavši da on ne samo da nije ispunio svoja obećanja o razvoju regiona, već je i značajno pogoršao ekonomske pokazatelje te oblasti.

Krajem jula 2017. godine Porošenko je Sakašviliju oduzeo ukrajinsko državljanstvo, jer je, kako je saopšteno, on prilikom primanja dao netačne podatke, konkretno u vezi sa suđenjem u Gruziji. Kasnije je Sakašvili podneo žalbu na tu odluku ukrajinskom sudu, koja još nije razmatrana.

Ukrajinske vlasti su u februaru 2018. godine Sakašvilija proterale u Poljsku, sa čije teritorije je on u jesen 2017. ilegalno ušao u Ukrajinu, probivši kordon graničara i policajaca. Granična služba Ukrajine zabranila je Sakašviliju ulazak u zemlju do 2021. godine.

Posle aprilskih izbora u Ukrajini, na kojima je pobedio Zelenski, Sakašvili je objavio da namerava da se vrati u zemlju. Granična služba Ukrajine je tada saopštila da on nema zakonskog osnova za ulazak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.